frida.bg

Красиво, ръчно и с любов от дизайнерката Албена Илиева

„Няма нищо по-впечатляващо от красивата душа и доброто сърце!“ – Албена Илиева за красотата в празника и делника

Като гладни палета надушваме във въздуха мириса на коледния дух, който завладява мудно градския ни пейзаж от няколко седмици. По-малко се усеща в мъглявината на автобусните спирки и доста по-досадно на опашката за паркинг пред моловете. По-свежите му нотки усещаме из кварталните улички, въпреки лабиринта от украсени с еленови рога коли. Най-интересно обаче се усеща ако се загледаш в прозорците на хорските домове – всеки един присветващ в празнично-сигнален режим. Оставяме се на коледния дух и решаваме, че в безразборното битово светлинно шоу има повече надежда, отколкото кич и за това не дразни толкова, колкото ни усмихва. Вдъхновява гладът ни за малко повече красота, кара ни да вдигнем поглед и да я потърсим сред по-високите жилищни етажи, а защо не и сред звездите, все пак един от символите на Коледа е Витлеемската звезда. Преди да стигнем до звездите и все още на нивото на градския хоризонт мерваме още няколко весели светкащи прозорци, всеки в своя нетърпелив ритъм на надежда за скорошни чудеса. С подобни мисли за празнични обещания и нагизденост постепенно стигаме дома на Албена Илиева.

Албена за красотата

Албена е красива жена с вид на момиче, към която сме се запътили, за да почерпим от нейния домашен уют и да се насладим на нейните коледни приложни вълшебства. Дизайнерското присъствие на Албена се усеща още на входа на блока, който тя и многолюдното й семейство обитават в компанията на средно-статистически брой съседи. Входът е стилно украсен с ръчно-изработените й елегантни същества от текстил, а няколко стъпала по-нагоре ни посреща нежен портрет на рози и врата, която няма нужда от табелка – пищният коледен венец ни подсказва, че това е нашата врата!

Албена за красотата

Посреща ни домакинята – както винаги чаровно усмихната млада дама с характерни дълги черни коси и също толкова черна и дълга дантелена рокля, в полите на която се крие малка принцеса, стиснала бледорозов парцален заек. Обстановката е тъмно-сатенирана и сякаш изплетена на една кука от някоя приказна баба с ролки, грим и лакирани нокти. Оттук-оттам сред всеобщата кадифена мекота на обзавеждането присветкват истински котешки очи в синхрон с новогодишни лампички, преброяваме ги – общо три чифта. Влизаме в дом, в който красотата не е въпрос на лукс, а навява усещане за романтика, уют и топлина. Натъкваме се на елегантен стил, богат на собственоръчно изработени елементи, който е в състояние да задвижи таланта и мечтите и на най-несръчните измежду нас.

Албена за красотата

Албена Илиева е фотограф по образование и обича да гледа на света през обектив. Нейният личен вътрешен обектив пречупва светлината през уникална леща и вижда от другата страна форми, облечени в естествени, галещо-нежни на допир материи и цветове, успокояващи духът и окото. Албена е автор на много талантливо изработени красоти, с които можеш да стоплиш душата си, да украсиш дома си, да подариш на детето си или просто да стоиш и да им се наслаждаваш. Тя прави кукли, възглавници, кукло-възглавници, всякаква друга порода меки аксесоари, гирлянди, коледни играчки, великденски, езически и фентъзи символи на пролетта и невинността, поименни плетени и шити същества от плат, сътворени от изтънченото й въображение, вдъхновени от обичта й към близки и приятели, мотивирани от неутолимата й страст към дизайнерската естетика.

Албена за красотата

Красотата на делника

Сядаме на красиво подредена маса, за да стопим декемврийския мраз, навяващ отвън с елегантно сервиран чай и джинджифилови сладки. Всеки детайл и всяка глътка носят усещането за парфюма и присъствието на домакинята, а мекия опушен мирис на огъня, бумтящ от камината успяват да ни настроят на вълните на магията на този домашен уют. Намираме се в омагьосано царство от кукли, феи, сатенени котки, алисини зайци и останалите Албенини чудеса от плат, метал, дърво и дантела. Преди да започнем разговора си правим импровизирана обиколка из малкото и спретнато жилище, в което Албена и съпругът й отглеждат равен брой деца и котки – по 3 от всеки вид за щастие.

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Красотата като празнична магия

Коледният дух присъства по нестандартен начин навсякъде из дома на многолюдното семейство и всички коледни аксесоари са авторска изработка, прецизно изкусурена до най-малкия детайл лично от Албена. Ето някои коледни творби от талантливата дизайнерка, които се надяваме да вдъхновят и вас за все по-специални и творчески Коледи:

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Албена за красотата

Красотата и мекотата на куклите

Има различни видове кукли. Куклите на Албена са одухотворени с уникалност, мекота и изящество. Памучната им кожа има елегантна кройка, попълнена с мека вата, която ги прави идеални за гушкане, придава им лекота и леснота за мъкнене навсякъде. Това е много важно ако си още малък човек и нямаш сили да носиш на ръце любимата си кукла по цял ден, въпреки, че много ти се иска. Принцесите, феите и коледните елени преобладават в този специален момент на годината, когато естетиката и таланта се обединяват в името на коледния дух и настроение.

Албена и красотата

Албена и красотата

Албена и красотата

Разговор на чай и коледни сладки

С Албена се говори лесно, открито и усмихнато. Ето какво си казахме с нея сред омаята на домашното огнище, куклите, котките и джинджифиловите сладки:

Какво е за теб красотата?

За мен красотата е цел, мисия, пътеводна светлина! Търся я и я откривам във всичко, колкото и да е трудно понякога. Красотата ме вдъхновява и ме прави удовлетворена, затова се стремя да е навсякъде в ежедневието ми, като не е задължително да е само визуална, няма нищо по-впечатляващо от красивата душа например и от доброто сърце!

Кога запретваш ръкави за нови красоти, какво те вдъхновява?

Време намирам трудно, най-вече защото обичам да творя, когато съм си свършила всички останали задължения. Затова вдъхновение имам най-често в късните следобедни часове, когато къщата е чиста и подредена, децата нахранени, печката запалена… и мога на спокойствие да се развихря.

С какви материали обичаш да работиш?

Обичам да работя с естествени материали, най-много лен – високо го ценя. Но напоследък ме завладяват модните тенденции и не мога да скрия възхищението си от блясъка на пайетите или мекотата и неповторимия допир на кадифето.

Кое изкуство е най-вдъхновяващо за теб?

Вдъхновяващи са всички изкуства, оставят ме без дъх… Възхищават ме и ме възторгват!
Вдъхновяват ме децата, не само моите, а всички! Когато с блестящи очички, ме молят никога да не спирам да правя играчки и украса за тях, и с повод и без повод ми правят поръчки и заявки. Те са моя най-висок критерий за качеството на работата ми, когато децата са доволни, значи съм постигнала успех. Иначе вдъхновение за мен са и много други творци и автори. Когато видя нещо красиво, което са създали, независимо дали е бижу, дреха, дизайн, фотография и каквото и да било, моментално ме провокира и ме задейства да сътворя и аз нещо.

Фотография или приложно изкуство, чрез кое от двете изразяваш по-добре душата си?

О не, на този въпрос не мога да отговоря и двете ми образуват пеперуди в стомаха :))) Изпитвам неповторимо чувство на вълнение и от двете.

Любим автор?

Обичам много да чета, въпреки че имаше период от живота ми, когато децата бяха малки и почти не ми оставаше време за четене, сега намирам пролуки да препрочета Дъглас Адамс, Вонегът, Рей Бредбъри, а от детските автори най-любим ми е Джани Родари, най-красивите книжки пък са на Биатрикс Потър. От музиката харесвам рок, имах изключителното щастие, благодарение на сестра ми, да отида на концерт на един от най-великите световноизвестни гласове – Крис Корнел, тази година. Това ще остане в съзнанието ми като незабравим спомен и изумително преживяване.

Какво мислиш за съвременното българско училищно обучение във връзка с развиване на творческия потенциал у децата?

За съжаление в училището, такова каквото представлява то днес, куцат доста неща. Училищната програма оставя на заден план творческото развитие на децата. Потенциалът им може да бъде развит, но само ако случайно попаднат на добър и всеотдаен преподавател, който наистина има интерес да научат нещо. Самата система на обучение е безсилна в това отношение.

Кое ни прави творци и как да приближим изкуството до себе си, така, че да стане част от живота ни?

Залагам на това, че всеки може да твори, независимо в каква сфера, изкуството ни прави по добри и ни изгражда като личности. Дори когато сме само наблюдатели, то има благотворен ефект върху нас. Затова смятам, че е задължително да посещаваме колкото е възможно по-често изложби, концерти, театри, работилници, прожекции и съм сигурна, че резултатите ще са забележими.

Какво ще подариш на децата си за новата година?

На децата си искам да подаря цялата си любов, грижа и топлина на която съм способна, да ги науча да правят повечето неща от които имат нужда сами, а не да чакат на готово. Иска ми се да можех да им подаря и нов дом, за който отдавна мечтаят, но това само времето ще покаже.

Какво би пожелала на себе си и на света за новата година?

Мир и любов! На Света друго не му е необходимо, а и да се вразуми, ако изобщо е възможно. На мен – здраве.

Албена за красотата

Разделяме се с Албена с надеждата Коледа да донесе на нейното и всички семейства повече красота и доброта в живота. Толкова сме вдъхновени от творчеството й, че нямаме търпение да изровим някой стар, любим пуловер или пъстра памучна рокля и докато още има малко време до празника да измайсторим някое собственоръчно коледно украшение за елхата у дома. Който е навит да ни последва може да се възползва от видеото, в което Албена и по-голямата й дъщеря Андреа гостуват на Деси и Сашо от bTV в предаването „Сръчно за Коледа“, където нагледно и дружно изработват празнична украса.

Цялото видео можете да гледате тук.

Автор и обработка на интервюто: Ралица Димитрова