frida.bg
мъжете мълчат

Мъжете мълчат, жените говорят

Мъжете мълчат, жените говорят. Бъбривостта и многословността обикновено се приписват като черти на характера на женското съсловие. Но учените са установили, че мъжете много често не се различават от нежната половина на човечеството и са не по-малко приказливи. Те обаче обикновено проявяват избирателност към хората, с които ще си „бъбрят” и това обикновено са близки приятели и партньорки. Но какви все пак са причините мъжете да мълчат?

Жените традиционно възприемат мъжете около себе си като силни, здрави и лаконични. Тази мисловна преграда води до там, че дамите не питат мъжете за техните чувства и емоции, а мъжете не споделят с жените си. Истината е, че почти всеки мъж лесно може да бъде изкаран от мълчаливото си прикритие, за да говори за своите чувства, страхове, надежди и мечти.

Това обаче по-често остава неразкрита негова способност, тъй като, останали насаме, двамата с партньорката си „играят” други „роли”, в които тя не пита, а той е една мълчалива статуя. Нима не могат да обсъдят събитията, случили им се през деня? Или мъжете просто не обичат да говорят? – Това са въпросите, които тормозят нежния пол и го карат да гради конспиративни теории за мъжкото мълчание.

Статистиката показва
Една малка част от мъжете, според направени проучвания, са склонни да се борят с липсата на вербална комуникация, но около 30 % са на мнение, че липсата на словесно общуване в една връзка ги убива още в зародиш. Така в немалко случаи мълчанието у мъжете се оказва симптом, че връзката не е хармонична, а не, че е някаква личностна характеристика.

И все пак, защо мъжете мълчат?
Отговорът е повече от тривиален. Мъжете, дори и тези, които биха искали да споделят своите възгледи и събития от живота си с половинката, просто се страхуват да го направят.

Първата причина за този страх е, че силният пол, колкото и да е странно, е по-срамежливият от двата. Така нареченият „слаб пол” е в състояние да анализира бързо всички ситуации и да задава много въпроси. Тази способност на жените да общуват свободно е усъвършенствана в дългите разговори с близките приятелки, колеги и роднини. Освен това мъжете са приели стереотипа, че логиката на жените е трудна за разгадаване, и това ги кара още повече да запазват мълчание.

 

мъжете мълчат

 

Втората причина за мъжкото мълчание, която се основава на женската логика, е свързана с факта, че когато той се прибира у дома, едва ли не веднага трябва да разкаже онова, което му се е случило през деня. Но когато мъжът се завръща у дома след тежък ден, обикновено предпочита първоначално тишината. Освен това именно вкъщи очаква да си отпочине и да не говори за работа. Само този факт е достатъчен, за да даде отговор на въпроса защо мъжете мълчат.

В заключение може да се каже, че мъжкото мълчание не винаги е симптом на разпад на връзката, нито на нещо, което се върти в главата на жената, понякога мъжът просто се наслаждава на тишината. Нещо, което може да правите заедно, след което без натиск да си поговорите за всичко важно.

 

 

Снимки: pixabay.com