frida.bg

Как най-успешно да се преборим с дигиталната умора?

Взирането в екрана на телефона или в монитора на компютъра ден и нощ все по-сериозно започва да влияе на нашето зрение. През последните години главоломно нарастна нуждата да се грижим повече очите си и да търсим всякакви начини да облекчим неразположенията.

Очилата за компютър станаха задължително пособие за хората, които стоят поне по няколко часа на ден, втренчени в цифров екран, без значение дали е заради работа или за забавлвение.

Синята светлина от край време присъства в съществуването ни. Тя е неразделна част от цветовия диапазон на дневната светлина. Тя е тази, която ни задържа будни всеки ден. Това не е нещо лошо, а напротив – природата ни като човеци е съобразена с това явление. Дигиталните технологии обаче са тези, които променят нейното възприемане, тъй като те не са естествен източник на светлина.

Редовно ползваме смартфони, таблети, компютри, а те на свой ред излъчват огромно количество синя светлина, която имитира дневната, и я прилагат по всяко време на денонощието. Това обърква естествения режим на човешкото тяло и го подлага на изкуствени стимулации и претоварване на телата и психиката ни. В края на деня хората все по-често усещат сухота и зачервяване на очите; напрежение в главата, последвало с трудности при заспиване и дори безсъние.

Проучвания доказват, че колкото по-дълго е подложено човешкото око на синя светлина, толкова по-голям е рискът от увреждане на ретината и фото рецепторите. Синята светлина кара клетките, от които зависи чувствителността към светлината, да образуват токсично вещество, което разрушава фото рецепторите. Това поставя началото на процес на макулна дегенерация – увреждане на макулата. Тя е тази част от ретината на окото, отговаряща за централното зрение и възможността на окото да вижда и най-малките подробности на предметите, като например при шофиране, четене и други.

В цялостен мащаб увреждането на макулата означава човек да се лиши от зрението си. Това най-често се наблюдава при възрастните хора, но при честа зрителна злоупотреба с всяко дигитално устройство, този процес може да започне много по-рано.Защо очите ни се уморяват и виждаме замъглено? Факторите, които най-често засилват дигиталната ни умора са следните:

– недостатъчната светлина;

– отраженията от електронния екран;

– несъобразената дистанция до дисплея;

– неподходящата позиция на стоене;

– нелекуваните проблеми със зрението.

Ако искаме да сведем рисковете до минимум и да намалим преогресирането на слепотата, то трябва да се съобразим със следните съвети, на които учените много държат:

– намаляване до минимум взирането в екрани в тъмното;

– да се ползват устройства с филтри за синя светлина;

– да се носят слънчеви очила с комбиниран филтър за UV и синя светлина, докато сме на открито;

– прилагане на специални стъкла с филтър за синя светлина по време на работа с компютър.

Децата днес са изложени на тези рискове от най-ранна възраст. Затова е от изключителна важност да се контролира технологичния им престой в дигиталния свят.

Очила и контактни лещи срещу дигитална умора

В последно време производителите на очила и контактни лещи сериозно се заеха с мисията да помогнат на хората с уморени от синята светлина очи.

Те създадоха нови и разнообразни покрития, които вече допринасят за все по-доброто решаване на проблема с редовната умора в очите, породена от непрекъснатите електронни вибрации на различните дисплеи.

Очила за компютър

Този тип очила са с антирефлексно покритие и със син филтър на стъклата. Те спомагат за отсяването на извънредното количество синя светлина, която идва от дисплея.

Има доказателства, че те:

– облекчават умората и напрежението в очите;

– подобряват зрителния комфорт;

– развиват контраста в цветовете;

– благоприятстват за добрия фокус през целия ден.

Като допълнителен голям бонус, качеството на съня през нощта също се подобрява при носенето на очилата за компютър. Това се осъществява чрез филтриране на късите вълни, които възпрепятстват освобождаването на мелатонин (хормонът на съня).

Контактни лещи със син филтър

Тези лещи с лекота намаляват стреса върху очите от вътрешната и външната светлина поради факта, че технологията, която ползват, включва защита от синята светлина и UV филтър.

Ако често имате болки в главата и синята светлина ви напряга; ако имате зачервяване и раздразнение на очите, то добре на направите следното:

– важно е да правите често и редовно почивки от екрана. Периодично се оглеждайте около вас;

–  не стойте прекалено близо до дисплея си;

– редно е да приложите специален матов филтър за екрана ви, който да премахне отраженията;

– постарайте се да сведете до минимум престоя пред екрана. Това особено се отнася за времето преди лягане и през нощта;

– организирайте достатъчно светлина в стаята, в която работите;

– използвайте специални капки за очи.

Една от следващите много важни препоръки е да се приемат хранителни добавки, осигуряващи нужната дажба зеаксантин и лутеин заедно със защитни и подхранващи вещества за зрителната система:

– Витамин А и  Цинк  – подкрепят нормалното зрение;

– Витамини С, Е и Селен – защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали);

– Зеаксантин  и лутеин – пигменти от макулата на ретината.

Ограничаването на използването на дигитални устройства и носенето на очила с антирефлексно покритие и защитни контактни лещи е ключът към дългосрочно здраве на зрението, независимо от възрастта.