frida.bg

Ядейки здравословно пазим и планетата!

Преминаването към по-здравословна диета може да намали разточителството на вода, което всеки един от нас нанася на планетата, с до 55%, съобщава BBC. Според новите изследвания, преминаването на вегетарианска диета има най-голямото въздействие, но дори и намаляването на месото води до спестяване на вода на планетата от поне 10%.

Преминаването на здравословна растителна диета е “win-win” ситуацията – гражданите ще бъдат по-здрави и тяхната храна може да бъде произведена, използвайки по-малко един от най-ценните ни природни ресурси – водата.

„Основното послание е, че ако преминете към здравословна диета, независимо дали е месо или без, според вашите предпочитания, това не само е добро за вашето здраве, но е и много полезно за околната среда, защото вие значително намалявате водния отпечатък „, казва д-р Дейви Ванъм от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в Испра, Италия.

Водният отпечатък от консумацията на храна на човек на ден е 2 757 литра в Обединеното кралство, в сравнение с 2 929 за Германия и 3 861 за Франция. Да, точно така – това означава, че за храната ни за един ден е било използвано средно 3000 литра вода!

Според изследването преминаването към здравословна диета с месо ще намали консумацията на вода с между 11-35%. Здравословна вегетарианска диета (месото се заменя с риба и варива, животинската мазнина се замества с масла от растителния) намалява консумацията на вода с 33-35%. Веганската диета пък (без риба или месо, масла от култури на мястото на животинска мазнина) намалява консумацията на вода с 35-55%.

Това се дължи на факта, че повишаването нивото на добитъка използва много вода. Маслата, захарта и мазнините също изискват големи количества вода за производство, но отглеждането на плодове и зеленчуци е по-ефективно за водата.

Сладководните ресурси вече са оскъдни, но проблемът се влошава, поради нарастването на населението, променящия се начин на живот и изменението на климата. Публичните съобщения за спестяване на вода, като се вземат по-къси душове или да се изключва кранчето, когато се мият зъбите, са добре известни. Те обаче не са достатъчно ефикасни.