frida.bg

Психолози откриха как да се справим лесно с рутината

Рутината е нож от две остриета. От една страна всеки човек има нужда живота му да има определени граници, в които спи, работи и извърша социални дейности. Без рутина е трудно животът ни да бъде подреден, надежден и успешен. В същото време обаче е много лесно да се отдадем напълно на тази рутина и да започнем да живеем сиво и като роботи. Рано или късно това избива и води до силна неудовлетвореност и дори клинични депресии. Едно ново проучване обаче откри как лесно да се справим с този потенциално голям проблем.

Проучването е осъществено от Робърт Смит изследовател на поведението на потребителите, и Ед О’Брайен от Университета на Охайо и е публикувано в реномирания Personality and Social Psychology Bulletin. Двамата психолози са открили, че най-лесният и ефикасен начин да се справяме с недостатъците на рутината, без да нарушим ритъма си на живот, е да вършим нещата, които правим ежедневно, по нови и необичайни за нас начини.

Според психолозите това слага край на умората от повтарящи се преживявания и дейности, с който сме свикнали до степен на пълно омръзване и отегчение. Разбира се, подобен съвет звучи много общ. За да докажат твърдението си обаче двамата учени са провели един повече от любопитен експеримент. Те са накарали 68 души да ядат пуканки. Само на половината обаче е било позволено да го правят с ръце, а на останалата половина е трябвало да яде пуканките с пръчици. И колкото и абсурдно и невъзможно да звучи това – накрая се оказало, че втората половина с пръчиците изпитала много по-голямо удоволствие от яденето на пуканките, отколкото онези, които го правили както винаги.

Учените направили и други подобни експерименти, където накарали доброволци да откриват нови начини, по които да правят ежедневни и обикновени дейности като гледане на видеа или пиене на вода. В последствие те оценили удоволствието си от преживяното по-високо от останалите, които извършват същите дейности по обичайните начини.