frida.bg

Всеизвестни факти за света, които са тотално грешни

Всеки от нас има определено ниво на обща култура в различни сфери на живота. Има неща, които почти всички знаят и приемат с абсолютна сигурност за верни. Много от тях обаче са грешни. Ето някои от тях.

Прилепите не са слепи

Много хора се заблуждават, че прилепите са слепи, заради това, че живеят на тъмно. Бях изненадан, когато за пръв път посетих Деветашката пещера – най-голямото местообитание на прилепи у нас. На входа й имаше табели, които изрично забраняваха светенето с фенерчета и телефони. Причината? Оказва се, че прилепите въобще не са слепи. Всъщност – те имат три пъти по-изострено зрение от хората.

Плутон всъщност е планета

В последните години астрономите спореха много дали Плутон трябва да се води за деветата планета в Слънчевата система. Но макар тя да е преквалифицирана през 2006 г. като планета джудже – технически тя все още си е планета.

Рибите не са тъпи

Мит е, че рибите са изключително глупави същества с много краткосрочна памет. Последните проучвания обаче доказват, че рибите са също толкова умни, колкото птиците и бозайниците. Според експерименти те дори могат да си спомнят за събития настъпили преди пет месеца. В последният сезон на Blue Planet пък беше документирана за пръв път риба, която си служи с инструмент.

Исак Нютон не открива гравитацията, защото ябълка го удря по главата

Тази история  много популярна и забавна, но за съжаление – не съвсем вярна. В цялата работа наистина има ябълка, но тя не пада върху главата на Нютон, а до него. Тогава той се чуди какво е накарало плода да падне на земята, а не настрани.

Биковете не побесняват от червения цвят

Всички сме чували как тореадорите използват червени платнища, за да дразнят биковете, защото този цвят ги озлобявал. Всъщност това не е вярно. Това, което побърква рогатите е вълнообразния ефект на плата. Те реагират със същото количество агресивност на платнище от всеки цвят.

Гърбиците на камилите не са резервоар за вода

Възможността камилите да оцелеят в продължение на седем дни без вода не се дължи на факта, че съхраняват вода в гърбиците си. Те са мазни, но мазнините са това, което им осигурява около три седмици енергия без храна. Бъбреците и червата на камилите са тези, които задържат водата толкова дълго.

Ноктите не продължават да растат след смъртта

Ноктите могат да расте само ако се произвеждат нови клетки, което не е възможно дълго след смъртта. След като сърцето спира да бие, нервните клетки умират в рамките на три до седем минути. Ноктите на трупа могат да изглеждат по-дълги след време, защото кожата около тях се сбръчква.

Имаме много повече от пет усещания

Много повече. Някои от тях са чувството за възприятие на тялото ни в пространството, гладът, жаждата,  вестибуларна система на вътрешното ухо отговорна за равновесието и редица други.

Има гравитация в Космоса

Една от най-големите заблуди. Всъщност – гравитацията е движещата сила на нашата Вселена. Гравитация им в целия Космос и това е силата, която кара планетите, системите и галактиките да се въртят и съществуват.

Айнщайн не е бил слаб ученик

Много деца биват оправдавани за слабите си резултати в училище с това, че „и Айнщайн е бил слаб ученик!“. Всъщност той е бил много добър ученик, но не се е справил с езиковите, ботанически и зоологически предмети. Причината за това е много прозаична. Тези предмети са му били преподавани на френски, който той не владеел.

Хората не произлизат от маймуните

Въпреки че споделяме общ предшественик с някои примати, ние не сме скочили магически в еволюцията от маймуна към човек. Хората, маймуните, горилите и шимпанзетата, например, се разклоняват на различни еволюционни пътеки.

Класическата музика не ни прави по-умни и концентрирани

Заблуда е, че класическата музика или който и да е друг жанр музика, прави хората по-съсредоточени и фокусирани. Проведени изследвания на студенти наистина показват някои подобрения при ученето под класическа музика, но този ефект трае до 15 минути.

Великата китайска стена не се вижда от Космоса

Великият китайски стена не се вижда от космоса и е още по-трудно да се снима, поне с човешкото око, в ниска орбита около Земята. Части от изкуствената структура могат да се видят от радарни изображения, взети от космоса, но като цяло материалите на стената са твърде сходни по цвят и текстура с околностите, за да бъдат разграничени с просто око.

Кучетата могат да виждат цветове

Най-добрият приятел на човека може да види света в повече от черно и бяло. Кучетата могат да видят в комбинации от синьо и жълто, което включва много сиво-кафяви гами.

Паяците не са насекоми и не поглъщате по 8 от тях на година

На първо място, паяците нямат интерес към хората. Второ – те не са насекоми, а членестоноги. И трето – те сигурно се страхуват от хъркането, движението и дишането. Това не означава, че е невъзможно поглъщането на паяк, докато спите, но по 8 на година със сигурност е мит.

Използваме само 10% от мозъка си

Изключително грешно. Когато почиваме е възможно наистина само толкова процента от мозъка ни да са активни, но всъщност ние използваме целия му потенциал, но не едновременно.