frida.bg

Артистка успя да бутилира аромата на конкретни хора

Представете си, че бутилирате аромата на някого, когото обичате, затваряйки този мирс в бутилка завинаги, което ви позволява да се потопите в любимите си спомени с този човек само с един полъх. Ани Лиу е измислила как да превърне тази научно-фантастична фантазия в реалност, съобщава National Geographic

Лиу е артист, който използва технологиите и науката, за да разработва иновативни мултисензорни преживявания. Тя работи с технологични инструменти, използвани в архитектурата, добавената реалност и синтетичната биология, едновременно с това изследвайки социалните, културните и емоционалните ефекти на тези нови технологии.

Human Perfume

Ани разработва проекта, наречен “Human Perfume” (Човешки парфюм) в лабораториите на най-престижния американски технологически университет – MIT. За проекта й помагат биолозите от лабораторията, като самата тя започва да се интересува живо от сферата. Идеята й хрумва случайно, когато помирисва растения, което веднага й връща спомените за живота с баба й сред природата. Отдавна се знае, че миризмите имат силно физиологично свойство да предизвикват спомени. Затова и Лиу решава да измисли технология, която да позволи да се синтезира специфичния аромат на конкретна личност. По този начин неговите близки ще могат да си спомнят за него, дори той да не е физически до тях.

Процесът започва с извличане на молекули от носени от човека дрехи, които после се поставят в разтворител. Налагат се много експерименти, защото това не е правено досега. За момента Ани успява да синтезира аромата на 6 души – родителите й, съпругът й, лаборант и химик, които й помагат, както и на самата нея. Според нея най-емоционално е било да извлече аромата на родителите си, които са на възраст и които след време ще починат. Тя смята, че по този начин създава капсула на времето.

За момента проектът остава некомерсиален и по-скоро като артистичен експеримент, отколкото като нещо, което ще се прилага масова. Тази идея обаче е повече от интересна и най-вероятно да е само въпрос навреме преди да започне да се предлага като платена услуга. Какво мислите вие за нея?