frida.bg

Мисленето за миналото, настоящето или бъдещето държи ключa към щастието?

Хората сме интересни същества. Ние живеем, за да създаваме спомени, към които да се връщаме, но и едновременно с това винаги се стремим към нещо ново. Лутаме се непрекъснато между минало, настояще и бъдеще, без да знаем кое носи щастие. Много пъти сме се питали кое ни прави удовлетворени – миналите преживявания, настоящите моменти или тези, които предстоят?

Този екзистенциален въпрос от години е интересен на клиничните психолозите и изследователи. Дори има термин, наречен „временен фокус“ – вниманието, което отделяме за мислене за миналото, настоящето и бъдещето.

Питър Фелсман от Университета в Мичиган е един от най-изтъкнатите експерти, опитващи се да открият загадките на този феномен, разказва британския The Telegraph. От години Фелсман изследва връзката между времевия фокус и общата перспектива. Това, което той открива след множество проучвания и експерименти е, че хората, които са съсредоточени основно върху настоящето, са имали по-високо ниво на удовлетворение от живота. В клиничните ситуации е доказано, че когнитивната терапия, която се опитва да се съсредоточи изцяло и безпристрастно в настоящия момент, намалява честотата на рецидивите при индивиди, които са претърпели повтарящи се пристъпи на депресия.

Оставайки в момента, изглежда, помага да се създаде усещане за спокойствие, насърчава ни да се чувстваме добре настроени за живота като цяло и намалява нивата на безпокойство и негативно мислене.

Въпреки това оставането изцяло в настоящето не е реалистичен начин да живеем в днешния динамичен и забързан свят, който се базира изцяло на различни задачи и цел. Освен това, за да живеем пълноценно, ние трябва да имаме смисъл и опит, които да черпим от миналото, за да можем да планираме и да си постояваме цели за бъдещето. Това повдига два интересни въпроса: когато не мислим за настоящето – можем ли да бъдем щастливи? И какви са емоционалните последствия от мисленето за миналото или бъдещото?

Зависи от възрастта ви.

Според Дженифът Айкър, психолог от Stanford Business School, младите хора намират щастието в бъдещето, съсредоточавайки се върху това, което предстои; докато по-възрастните хора са по-щастливи, когато остават в настоящето, оценявайки това, което вече имат. Освен това учените доказват, че онези хора, които вярват във фундаменталната промяна към по-добро в бъдеще са значително по-щастливи от хората, които не смята, че бъдещето ще им донесе по-хубав живот.

Учените вярват, че най-щастливи хора са онези, чиито младежки мечти и цели постепенно се превръщат в реалистично приемане на истинската и реална ситуация. Много малко хора имат късмета наивните им огромни мечти като много млади да се окажат реалност. Това, че те не са се сбъднали обаче – не винаги се оказва нещо лошо, а дори напротив. Затова най-важен, както всичко друго нещо, е балансът. Трябва да черпим топлина и уют от миналото, да се наслаждаваме на настоящето и да очакваме и да се готвим за бъдещето.

А вие – в коя времева линия живеете?