frida.bg

Младите хора прекарват над 6 часа на ден, бидейки „стресирани“

Светът никога до сега не бил толкова динамичен и бързо променящ се. Ние живеем на много бързи обороти и принципите на живота и социума, които са важели за нашите родители, не са релевантни днес. Използваме ред предимства като това да сме съвременници на мирни и проспериращи времена (за географските ширини, които обитаваме), но в същото време явно не можем да се справим напълно с модерния живот.

Това поне твърди проучване, проведено във Великобритания на млади хора на възраст 18-25 години. Били интервюирани над 1000 души в определени таргет групи. Изследователите били изненадани – оказало се, че почти всички изпитват много силни нива на стрес и тревожност. Едва 1 на всеки 10 обаче имал към когото да се обърне и сподели. В резултат 56% от анкетираните се озовали в още повече проблеми, защото се опитали да задържат всичко за себе си.

Оказало се, че средно от тези 1000 души всеки един имал около 185 приятели в Социалната мрежа. Въпреки това обаче – 85% от младежите признали, че много често се чувстват самотни. Интересно е, че интервюираните сами разбирали, че социалните мрежи не само не им помагат за по-добри контакти, но им пречат. Според 40% от анкетираните Facebook и другите подобни сайтове единствено задълбочавали проблемите им, а повече от половината казали, че тези платформи им оставят чувството за натиск и напрежения, защото трябва да се докажат пред всички.

Относно социалните мрежи изследователите получили и други интересни отговори. Двадесет и девет процента твърдят, че се боят за неприкосновеността на личния живот, 40 на сто заявяват, че се чувстват психически притиснати да впечатлят другите, а 33 на сто чувстват, че имат нужда да правят живота си да изглежда и звучи по-добре, отколкото в действителност.

Именно социалните мрежи, до голяма степен, карали младите да се чувстват зле. Тъй като в интернет всеки се старае да покаже най-хубавата част от живота си, хората се комплексират, че не живеят достатъчно добре. Но причините не се коренят само във Facebook и подобните му. Анкетираните усещали голямо напрежение поради редица различни фактори. Затова и извършващите изследването установили, че хората на възраст от 18-25 години, прекарват средно над 6 часа в притеснения и тревоги за бъдещето си. Това е много вредно за психическото им здраве и пречи на развитието им.

Вижте и 20-те най-големи причини, които тревожат младите:

 1. Пари
 2. Бъдеще
 3. Външен вид
 4. Тегло
 5. Здраве
 6. Получаване на работа
 7. Реализиране в избраната кариера
 8. Намиране на работа, която носи достатъчно пари
  9. Здравето на любимия човек
 9. Спазване на целите и крайните срокове на работното място
 10. Плащане на сметки
 11. Равновесие между професионалния и личния живот
 12. Дали ще имат деца в бъдеще
 13. Да имаш дом
 14. Срокове в университета
 15. Влизане в собствена рутина
 16. Конфликти с приятели, семейство и колеги
 17. Изпити
 18. Среща с правилния партньор
 19. Студентски заем