frida.bg

Защо липсата на зима тази година е нещо много лошо?

Забелязали ли сте нещо странно в последните седмици? Като например тоталното отсъствие на истинска зима. Признаваме, че по принцип не сме фенове на този сезон. Студено, мрачно, няма почивни дни и сме фалирали след Коледа и Нова година. Като пътешественици пък зимата безспорно е най-неприятното време, в което да обикаляш България и Европа. Освен ако не сте късметлии и пътувате по екзотични дестинации, естествено.

Знаем, че зимата си има свои предимства и фенове. Всички обичаме сняг и колкото и да затруднява движение и транспорт, той е нещо, което ни носи атмосфера. Това е и най-любимият сезон за скиори и всякакви любители на зимните спортове. Останалите пък поне можем да прекарваме време вътре, на топло, с приятели и семейство, похапвайки вкусно, четейки или накратко казано – практикувайки хюга.

Но не и тази зима.

Защото това е една от най-топлите зими в новата история на България и на практика – не е никаква зима. Всичко, което мразим в този сезон – сивота, кратки дни и меланхолията, е на лице, но го няма снегът и истинският студ, които поне ни носят усещане за комфорт, когато сме у дома. За сметка на това получаваме отново неприятно време, придружено с дъжд, кал и в най-добрия случай – киша. По този начин месеци януари, февруари и март, които за нас са най-гадните в календара, стават още по-неприятни. Защото те взимат най-лошото от есента и зимата, премахвайки всичко хубаво.

Тези приказки може да ви се струват празни размишления и лично мнение, най-вече ако сте фен на текущия сезон. Зимата обаче оказва наистина голямо влияние върху нас и това, че тя е толкова топла,  не е хубаво. На първо място – това се отразява на настроението ни. Нашият организъм е привикнал на четири сезона и липсата на един от най-основните и крайни (температурно) такива, никак не е полезно физически и психически. Изследвания  са установили, че хората, които живеят в умерени климатични пояси, обикновено са най-депресирани през зимата. На английско е много популярен изразът “winter blues” (зимен блус), който се използва за специфичното меланхолично настроение, което те обхваща през този сезон.

Искаме да уточним, че под „зима“ на емоционално ниво се има предвид месеците след декември – най-вече януари и февруари, често и март.  Декември е любим на всички – първи снегове, много почивни дни, Коледа, Нова година, време със семейство и приятели, подаръци. След това обаче идват трите най-лоши месеца за всички нас. Месеци, чиито денонощия са предимно тъмни, в който няма празници, времето е лошо, работата е много, а парите не толкова. И тази година тези фактори са на лице, но са подкрепени с неприятни ветрове, дъждове и болести.

Болести и лош въздух

Чисто физически пък топлите зимни месеци никак не са хубави, тъй като това време е  предпоставка за настинки и вируси. Редуването на топло и студено отслабва имунната ни система, побърква организма, сваля естествените му защити и разбърква биологичния му часовник. Затова и тази година много хора боледуват повече и се чувстват по-зле, от колкото обикновено по това време на годината. Освен това топлата зима предразполага и по-мръсен въздух. Ниските температури, липсата на свеж въздух и ветрове, карат градове като София да са дори по-мръсни и слабо „вентилирани“ от обикновена. А това, разбира се, вреди много на качеството на въздуха и здравето.

Топлата зима не е полезна и за икономиката на страната ни. На първо място – липсата на студ и сняг означава потенциално слаб туристически сезон. Да, пистите са с изкуствен сняг, но не е същото. Първо, че той не е евтин, но най-вече – зимен курорт без истински сняг не носи приятно усещане за самите туристи. Не бива да забравяме, че дори с изкуствен сняг обаче, топлото време означава  по-кратък зимен сезон. Тук няма как да не вметнем и факта, че на фона на това идеята за нов лифт ни се струва все по-абсурдна, тъй като изследвания доказаха, че в последните години ски сезонът в България става все по-кратък и ще продължи да намалява с годините.

Слаб сезон и лоша реколта

Нещо лошо за икономката ни е и, че, заради топлото време, може тазгодишната реколта да е много лоша. Високите температури буквално лъжат някои растения и ги кара да цъфтят. Най-вече когато е топло в продължение на дълъг период от време. През нощта обаче температурите падат драстично и това унищожава цъфналите пъпки, изтощавайки дръвчетата.

И не на последно място – прекомерно меката зима означава температурни аномалии. Според синоптиците това побърква моделите и води до  непредсказуемост на времето. Заради топлата зима може да очакваме големи температурни и валежни аномалии през следващите месеци. Това е и предпоставка за създаване на силни бури.

Разбира се, от топлата зима има и положителни моменти. Общините пестят пари от почистване на сняг, а самите потребители – от ниска консумация на енергия за отопление. Всичко това обаче, на фона на останалите лоши фактори, бледнее.

А на вас харесва ли ви топлата зима?