frida.bg

Умни родители: как да научим децата си да бъдат отговорни

Всеки родител иска да възпита у децата си качества като отговорност, грижа за себе си, добро отношение към себе си и другите и зачитане на правилата, както у дома, така и в обществото. Може да се каже, че площадката, в която се учим да бъдем отговорни вкъщи. Често родителите използват поставянето на правилата за това какво може и какво не може, както и възлагането на някои леки домашни задължения върху детето с цел то да се научи да бъде отговорно.

Истината е, че отговорността не може да се натрапи на децата, защото те веднага ще я отхвърлят, ще възроптаят и ще се разбунтуват, което може да създаде проблеми във взаимоотношенията ни с тях. Затова трябва да се опрем на стабилна основа, захващайки се с нелеката задача да научим децата си да бъдат отговорни. Какво може да ни помогне в тази посока?

Отговорност и общочовешки ценности

Когато искаме да научим децата си да са отговорни, ние всъщност искаме да ги научим на основните човешки ценности, които ще им помогнат да се адаптират лесно в обществото и да станат добри и отговорни личности. Чувството на отговорност трябва да произтича от желанието ни да се грижим за благополучието на другите. За това мама и татко да са добре, сестричката или братчето, приятелчетата в детската градина и т.н. Когато поставим фокусът на внимание към грижата един за друг и любовта, отговорността вече не е средство за измъчване и вкарване в „прав път“, а начин към грижата за другите и себе си.

Обяснявайте на децата си „защо“ и „как“

Вместо да казвате на децата си какво „трябва“ да направят, опитайте да им обясните защо трябва да го направят. Какъв е смисълът, както и как да го направят. Много често родителите нямат време за дълги обяснения и това е напълно разбираемо. Все пак опитайте да го правите всеки път, когато имате възможност. Правилата какво „трябва“ да се направи, без нужната информация, нямат смисъл за детето и вероятността да се „научи“ намалява за сметка на вероятността да възроптае. Когато обаче детето е наясно „защо“ и „как“ съпротивата намалява, а доверието и разбирането между вас се увеличава.

Позволявайте им да взимат решения

Най-добрият начин едно дете да разбере какво е отговорността е да вземе решение и да се провали. Едва тогава детето разбира, че грешните решения имат последствия, а ние сме тези, които носим отговорността за собствените си провали. А ние, като умни родители, можем да позволим на децата си да сбъркат в разумни и безопасни граници. Защото по този начин им позволяваме да учат на терен – от самия живот!