frida.bg

„Сису“ – финландската философия, покорила Европа

В последните години западният свят е луднал по философиите на скандинавските страни. Този феномен започна да се наблюдава и в България, най-вече с т.нар. „хюга“. Хюга е философията за щастие от малките неща – срещи с добри приятели, вкусна храна, старо вино, четене на интригуваща книга под завивките с чаша горещ шоколад в ръка…

Скандинавците са съвкупност от народи, на който се възхищаваме не без причина. Те имат славна история на сурови викинги и яростни богове. Днес обаче са най-развитото общество в целия свят. Славят се със свръх висок жизнен стандарт, най-добрата образователна система, перфектно здравеопазване, ниска престъпност, силно социално структурирана система и либерална политика. Скандинавските народи са постигнали всичко това въпреки ужасно суровия климат, дългите нощи, големите студове и безкрайните зими. Затова и не е учудващо, че целият континент им се възхищава и се опитва да следва техния начин на мислене и поглед към света.

Какво обаче е „сису“?

Това е начин на мислене коренно различен от „хюга“. На финландски думата „сису“ буквално означава „кураж“ и „преодоляване на трудности“. Сису е манталитет, според който не трябва да се предаваш пред каквито и да е тежки моменти, които живота ти поднася. Това е преборването и справянето с препятствия.

За финландците, а и останалите скандинавци, сису е енергия, вътрешна сила, която всеки човек притежава, но която трябва да изкара на показ. Според тях сису е онова качество, което не ни позволява да се отказваме, независимо от обстоятелствата. Тази дума е станала синоним на „финландския дух“. Тя е много повече от просто думи – за финландците е название и начин на мислене.

Според различни антрополози и експерти – именно тази дума е основната причина за цялостния успех на финландците. Този начин на мислене се следва от повечето финландци и за тях е чест и цел. Сису е човешката целеустременост и решителност – използване на абсолютният, максимален предел на психологическите и физическите възможности. Сису е постоянството, устойчивостта и смелостта.

Всичко или нищо

Смята се, че този начин на мислене идват още от викингски времена, когато животът в Скандинавия, за разлика от сега, е бил един от най-суровите в световната история. Тогава да си силен, постоянен и решителен, не е било просто въпрос на избор – било е въпрос на оцеляване. Финландците обаче продължават да следват тази народопсихология столетия наред, бивайки непримирими към всички злини и несправедливости, които им се случват.

Пример за сису е войната между СССР и Финландия, избухнала през 1939 г. Тогава Съветския съюз изпраща почти 1-милионна армия, която би трябвало да смаже за дни многобройно по-малката и лошо въоръжена финландска войска. Това обаче не се случва. Финландците дават жесток отпор, използват предимствата да се бият на свой терен и в зимни условия. Врагът ги превъзхожда многократно. СССР разполага с 998 хил. войници, до 6 хил. танка и 3800 самолета. За сметка на това Финландия се бие с 350 хил. души, 32 танка и 114 самолета. Резултатът след една година война? 70 хил. жертви (убити, ранени и изчезнали) финландци срещу 323 хил. съветци.

Сису е една от причините за успеха. Това е не просто дума – това е народопсихология. За някои народи начина на мислене е този. За други е шуробаджанащина, минаване по тънката лайсна и тарикатщина. Вие от кои искате да бъдете?