frida.bg

Еко решения : каква ще бъде „храната на бъдещето“?

За никого не е тайна, че населението на планетата непрекъснато нараства, а изхранването на човечеството се превръща в един от най-актуалните екологични проблеми на нашето време. Осъзнавайки комбинацията от нарастващото замърсяване на околната среда, както и постепенното изчерпване на водните ресурси – си струва да се запитаме – каква ще бъде храната в следващите 50 години?

Каква ще бъде храната на бъдещето?

SURALGAS - LA HUERTA DEL MAR

Учените по цял свят се опитват да намерят решение на екологичните проблеми – най-вече, чрез разработване на нови култури, както и на нови начини за пречистване на водата и рециклиране на отпадъците. А храната на бъдещето – според учените това се очаква да бъдат водораслите. Те са сравнително лесни за отглеждане организми, които нарастват бързо дори в замърсена вода, без това да се отразява на състава им.

Не е тайна, че все повече инвеститори подкрепят разработването на ферми за производството на различни по вид водорасли, от които се произвежда чист алгае гел, готов за консумация. Освен това, водораслите се посочват като най-перспективната суровина за производство на биогориво.

Водораслите: суперхрана, но не само…

Водораслите са произлезли като самостоятелни групи преди около 1,8 милиарда години, а в света съществуват около 30 000 разлини вида. В България се срещат около 4000 вида водорасли и  Смята се, че водораслите притежават изключителни хранителни качества, защото:

Algas Murdaskedano

  • Стимулират имунната система
  • Притежават богато количество минерали в състава си (йод, магнезий, манган, фосфор, цинк и др.)
  • Богатство от витамини: витамини A, C, E, D, E, K и целия В комплекс
  • Подпомагат нервната система, както и дейността на ендокринната система
  • Съдържат протеини, есенциални мастни киселини, карбохидрати и не на последно място – богато количество хлорофил, което подпомага чревната флора и кръвообращението

Според данни на ООН през 2075 населението на Земята се очаква да бъде 9,22 милиарда души. Дори сега хиляди хора в света гладуват от липса на достатъчно храна и препитание. Не е тайна, че производителите опитват да намерят начини да произвеждат повече храна с по-ниско качество и на по-ниска цена.

Няма да се учудим ако скоро започнем да говорим за истинската храна като за нещо рядко и скъпо, което трудно се намира на пазара. По нашите ширини все още сме облагодетелствани да разполагаме с плодородна земя и чист въздух, но оценяваме ли го? Факт е, че водораслите се настаняват на трапезата ни,  за да попълват нуждите на организма ни от хранителни вещества, и бавно се превръщат в храната на бъдещето.