frida.bg

Дезодорантите – обикновена козметика или заплаха за нашето здраве

Дезодорантите са едни от най-разпространените козметични продукти за ежедневна употреба. За разлика от различните видове гримове, лосиони и парфюми, дезодорантите са по-скоро задължителни за повечето хора. Тяхната основна цел е да се справят с лошата миризма, която тялото ни излъчва естествено, особено при топло време, силно физическо натоварване или в период на различни хормонални промени в организма.  Но отвъд полезното им свойство да ни правят по-привлекателни за околните, дезодорантите крият множество опасности за нашето здраве.

Всеки организъм е различен, но като цяло да се потим е нормално и полезно. Заедно с потта, организмът ни изхвърля непотребни вещества и токсини, а това често е свързано с неприятна и отблъскваща миризма. Това прави дезодорантите почти толкова неизбежни, колкото и изпотяването.

Несъмнено, ако спадате към мнозинството от хора, на които потенето не им е чуждо, използването на дезодорант е силно препоръчителен акт на уважение към околните. Но преди да се вържем на красивата опаковка, рекламата на ‚секси благоухание‘ или обяснение в поредната продуктова ‚иновативност‘, нека поумуваме върху това как да подходим към естествената си миризма ако искаме да сме едновременно привлекателни и здрави.

суета и здраве

В много случаи, приказки от рода на „Трай, бабо, за гиздост!“ могат да се окажат опасни за нашето здраве!

От край време хората доброволно се намесват в естеството на нещата в името на модерните критерии за красота. Същото се случва и днес – вместо да улесним естествения процес на детокс в тялото, ние правим обратното – възпрепятстваме го или даваме пряк път на всякакви отрови до мястото, от където по предназначение те би трябвало да бъдат изкарани навън.

Всичко това би могло да прозвучи на анализаторите от бъдещето необяснимо и странно, подобно начина, по който гледаме днес на перуките, използвани някога за прикриване на лошата миризма и паразитите, обитаващи главите на богатите френски придворни.

Нищо чудно ако и нашите наследници от бъдещето коментират съвременните дезодоранти като абсурден метод, възползващ се от човешката суета и търговския стремеж към печалба.

дезодорантите

Защото повечето дезодоранти в тяхната най-разпространена форма и съдържание, са вредни за здравето ни.

Най-вредни са онези, които съдържат канцерогенни съставки като алуминий и парабени, както и антиперспирантите, които запушват порите и възпрепятстват работата на жлезите. Използването на подобен вид козметика силно вреди на здравето и пречи на тялото ни да изхвърля токсини чрез потта.

Потенето убива опасни микроорганизми в тялото ни. Когато се опитваме да го подтиснем, даваме шанс на лошите бактерии да се развиват и проникват в кръвоносната ни система, благоприятствайки развитието на болести като рак, Алцхаймер и проблеми с репродуктивната система.

Иронично, но факт е че химичното съдържание на дезодорантите е предназначено за една от чувствителните ни телесни зони – клетите ни потящи се подмишници, които са подложени на един куп ритуали за красота, свързани с обезкосмяване и парфюмиране.

Най-малкото, което можем да направим в случая е да се опитаме да угодим на съвременния естетически канон без да вредим на здравето си и съблюдавайки нормалните си телесни функции.

натурални дезодоранти

Натуралните дезодоранти

Все повече хора са наясно с рисковете, които крият дезодорантите. Тази тенденция си проличава и по все по-разнообразното предлагане на естествени алтернативи в търговската мрежа. Ако приемем за чиста монета безвредното съдържание на т. нар. натурални дезодоранти, остава ни единствено притеснението, свързано с тяхната цена.

За съжаление, високата цена на марки, използващи натурални продукти от всякакъв тип отказват много хора от масовото им потребление. Същото се отнася и за дезодорантите с напълно натурален състав, чиято цена не бихме могли да наречем недостъпна, но е  достатъчно висока, за да конкурира масовото използване на химия в този сектор от козметиката.

Ако био-дезодорантите са прекалено скъпи и за вашия джоб, можете да се възползвате от други естествени алтернативи за здравословно справяне с неприятната миризма на потта.

естесрвени дезодоранти

Сода

Содата е натурален продукт, известен със свойствата си на алкално-киселинен балансьор. Тя е алтернативно средство, което можете да използвате за различни медицински и козметични цели. Като заместител на дезодорантите, содата може да се прилага като просто разтъркате малко от нея върху предварително измити и леко влажни мишници. Содата ще дезинфекцира и абсорбира нежеланата миризма ефикасно и напълно безопасно.

Етерични масла

Ароматът на етеричните масла идеално замества всякакви парфюми и дезодоранти. Най-често използвани вместо дезодорант или при приготвяне на домашни дезодоранти са маслото от мента, шеа, евкалипт и чаено дърво. Но като цяло всяко едно би било подходящо, стига миризмата му да ви допада и да не проявите алергия към него.

Кокосово масло

Кокосовото масло е универсален природен продукт с множество приложения и ползи за здравето. Единственото условие е то да бъде 100% натурално и получено при студено пресоване. Като алтернатива на купешките дезодоранти, кокосовото масло най-добре се съчетава със сода, но също и в комбинация с всякакви етерични масла.

Лайм или обикновен лимон

Можете да предотвратите миризмата на пот само с едно разтъркване на мишниците с резен от лайм или лимон. Киселината на този продукт е светло-чувствителна и за това се препоръчва внимателното му използване, в случай на излагане на силна слънчева светлина.

Комбинирана кремообразна смес

Всеки един от изброените по-горе натурални продукти работи ефикасно както поотделно, така и в комбинация с останалите, особено ако използвате за основа кокосово масло.

Стипца

Стипцата е водоразтворим минерал с естествен произход, който при охлаждане се превръща в кристал. В природата се среща в планината, около горещи извори и други части на земната кора, получени в резултат на вулканична дейност. Стипцата има широко приложение в козметиката и медицината, и ефикасно може да замества всякакви дезодоранти.

домашни дезодоранти

Преди да се спрете на алтернативен продукт или метод за справяне с неприятната миризма на потта, пробвайте и изберете най-подходящия вариант за себе си. Базирайте се на личните си предпочитания, особености и нагласи. Направете го колкото се може по-скоро и не забравяйте, че:

  • Естествените средства в козметиката и медицината са относително по-слаби от химично-обработените продукти. За да им помогнем да бъдат по-ефикасни и бързо-действащи, трябва цялостно да се стремим към по-здравословен начин на живот.
  • Ефектът от изпотяването както при жените, така и при мъжете варира според личната хигиена, метаболизма, различните цикли и хормонални нива в организма, както и според обичайните хранителни навици на всеки един от нас.
  • От особено значение е индивидуалната ни хранителна диета. Хранителните консерванти, някои подправки, както и всякакъв род животински продукти могат да се окажат причина за силна и неприятна миризма на потта, която трудно ще замаскирате с дезодорант или алтернативни методи.
  • Ако миризмата на потта ви е особено силна, посъветвайте се с лекар или диетолог.