frida.bg

Дяволски мост: творение на сатаната или човешкия гений?

Дяволски мост: звучи стряскащо, нали? Всъщност с този термин, извикващ в съзнанието плашещи картини се наричат десетки древни мостове, открити главно в Европа.

Те не са творение на нито на свръхестествени, нито на естествени сили, а са създадени от ръцете на умели майстори. Това са каменни или иззидани аркови мостове и представляват значително технологично постижение.

Това обаче не ги прави по-малко мистериозни и възбуждащи въображението. Всеки Дяволски мост има своята легенда, свързана с Дявола, която се предава от уста на уста от незапомнени времена.

Местните хора често неправилно смятат, че тези мостове са създадени от римляните, но повечето от тях са средновековни, построени между 1000 и 1600 г. Всъщност за средновековния човек някои древни римски пътища и постройки са изглеждали извън човешките възможности и нужди и затова построяването им е било приписвано на Дявола.

Дяволски мост: легендата

Конструкциите, които носят названието Дяволски мост, са толкова многобройни, че легендите, свързани с тях формират специална категория народни предания. Те често разказват за договор, подписан с Дявола и за талантлив майстор-строител, който успява да надхитри Лукавия.

Те разпалват въображението на много известни творци и ги вдъхновяват за създаването на прелестни произведения на изкуството.

дяволски мост
Малкият дяволски мост (1809) над река Реус в Швейцария, изобразен от Джоузеф Търнър е част от сбирката на Metropolitan Museum of Art.

Приказките често представят Дявола като противник на строителя, който прави всичко възможно да затрудни изграждането на моста. Това отразява факта, че тези мостове са построени при изключително трудни условия и много предизвикателства. Успешното завършване на един Дяволски мост изисква героично усилие и заслужено го превръща в легенда.

Други версии разказват за стара дама или прост пастир, който сключва договор с Дявола. В тази версия Дяволът се съгласява да направи мост там, където е невъзможно за хората. В замяна той иска да получи първата душа, която мине по него.

След като построи своя Дяволски мост (обикновено само за една нощ), Нечестивия бива надхитрен, за да не вземе обещаната душа. Това става например като неговия противник хвърля хляб, за да примами куче да мине първо по моста. Често приказката завършва, като Дявола изчезва във водата завинаги и в общността се възцаряват мир и щастие.

Легендата за един Дяволски мост – Steinerne Brücke на Дунав в Регенсбург

разказва как Дяволът помага в състезанието между строителите на моста и на катедралата. Двамата майстори – учител и неговия ученик се обзаложили кой ще завърши творението си пръв.

Строежът на катедралата напредвал по-бързо от този на моста и строителят му сключил договор с Дявола. Той трябвало да му помогне в замяна на първите три души или първите осем крака, които прекосят моста.

дяволски мост
Steinerne Brücke на Дунав в Регенсбург
Снимка: Hytrion at the German language Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Дяволът изпълнил съвестно поетия ангажимент и мостът бил завършен първи. На катедралата дори има статуята на падащ човек, за когото се казва, че е нейният строител, който се хвърля, когато губи облога.

Строителят на моста и в този случай измислил начин да излъже Дявола. Той изпратил петел, кокошка и куче да минат първи по моста. Разярен, Дяволът се опитал да унищожи моста, но не успял. В средата на моста има неравност, за която се говори, че е резултат от яростта на Дявола, който отново бил изигран и лишен от наградата си.

В интерес на истината този Дяволски мост е бил вече завършен, когато започва строителството на катедралата през 1273 г.

В легендата за моста Teufelsbrück в Хамбург строителят също се договорил с Дявола и му обещал първата душа, преминала по моста. Когато мостът бил готов, докато свещеникът и кметът спорели кой от тях трябва да стъпи пръв на моста, по него изтичал един заек и разочарованият дявол изчезнал в речните води.

Дяволски мост: естетиката

Повечето от мостовете, които са получили наименованието Дяволски мост са забележителни в едно или друго отношение. Понякога заради преодоляването на технологичните препятствия при изграждането на моста или заради голямото му икономическо или стратегическо значение, а много често и заради красотата им.

Този Дяволски мост Rakotzbrücke в парка Кромлау в Германия, е проектиран така, че заедно с отражението си във водата образува перфектен кръг.

дяволски мост

Снимка: A.Landgraf, CC BY-SA 4.0

дяволси мост

Снимка: svolks – Own work, CC BY-SA 3.0

Още един Дяволски мост – Teufelsbrücke в прохода Сен Готар в Швейцария.

Старият мост, нарисуван от Джоузеф Търнър, е построен през 1595 и се е срутил през 1888.

Така изглежда мостът през прохода сега.

Снимка: CC BY-SA 3.0

Този Дяволски мост е в Céret в Южна Франция. Когато е изграден той става най-големият арков мост в света, по-голям от Ponte della Maddalena в Италия, който до този момент държи световния рекорд. Той остава такъв до 1356, когато е построен мостът Castelvecchio във Верона. Легендата за него е подобна – местните хора искат да бъде построен мост над реката и призовават Дявола да го направи. Той се съгласява с обичайното си условие за първата душа, преминала по моста, но в този случай му изпращат една котка.

Pont_du_Diable – Céret
Снимка: Tubamirum – Own work, CC BY-SA 3.0

Ponte della Maddalena през нощта.
Снимка: loki_racer – Own work, CC BY-SA 3.0

В България също имаме Дяволски мост – над река Арда.

За него се разказват най-различни легенди – за отпечатъка от крака на Сатаната, останал на моста, за красива българска девойка, спасила се по него по време на османското робство…

Една легенда разказва, че години наред местните жители се опитвали да вдигнат мост между двата бряга, но всеки път буйните води на Арда го разрушавали. Когато всички други се отказали, със задачата се заел млад майстор. Дяволът обещал на майстора да му помогне, но в замяна поискал от него да изобрази лика му на моста. Изображението трябвало да бъде едновременно видимо и невидимо и някои казват, че този образ наистина съществува.