frida.bg

Човечеството, боклука и няколко революционни примера от Европа

Битовият отпадък, ежедневно произвеждан от човечеството става все по-застрашителен проблем, който заплашва да залее бъдещето ни с лоша миризма, грозни гледки и климатични последствия. Според някои съвременни наблюдатели, ако незабавно не променим мисленето си на консуматори, безразборно бълващи боклук, ще си докараме нечисто бъдеще увенчано с корона от отпадъци.

Като започнем от нищо неподозиращите бебета, които в продължение на години произвеждат средно по 5 мръсни синтетични пелени на ден и минем през найлоновите опаковки, грижливо пакетиращи съзнанието ни, стигаме до острата нужда от по-чисти мисли и дела в името на всеобщото бъдеще.

био-автобус

Битовите и индустриални отпадъци са не по-малко застрашаващи от изкопаемите горива, месопроизводството и многобройните сфери на човешка дейност, които тровят имунитета на планетата ни. Но за да се преборим с тях трябва първо да приемем себе си като основни причинители на дисбаланс в еко-системата, която обитаваме. Първо на индивидуално, после локално и най-накрая на глобално ниво.

Сред все повече европейци битовата екология се развива наравно с високите технологии и се прилагат успешни методи за възпитание на всенародното еко-съзнание.  Излиза, че най-добрите попадения откриваме там, където гледат на отпадъците като на ресурс.

рециклиране

Йерархия в управление на отпадъците

Според европейското мислене, най-добре ще си решим проблема с битовите отпадъци като предотвратим тяхното генериране.

През 1975г. на политическата сцена в Европа вече се говори за „йерархия в управлянието на отпадъците“, чиято скала определя стъпките за справяне с битовия и индустриален боклук по степен на важност, и по следния начин:

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

ПОВТОРНА УПОТРЕБА

РЕЦИКЛИРАНЕ

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

ИЗХВЪРЛЯНЕ

Половин век по-късно, не изглежда много да сме напреднали. До днес най-популярният в Европа и света вариант за справяне с боклука е изхвърлянето му в общи сметища. Хората не са престанали да консумират и съответно – да генерират боклук, а производителите продължават да бълват нови поводи за потребление и свръх-потребление.

Излиза, че четири важни стъпки и цяла една революция на съзнанието застават на пътя между произведения от човека боклук и светлото бъдеще. Но колкото и тъмно да изглежда от тук, все пак някой проправя път през тунела!  

След почти половин век политическо мислене и опити за стратегическо справяне с  проблема, след цялата търговска и лайф-стайл офанзива за природо-съобразен живот, гледаме цялото безумие от хартиени и пластмсови опаковки около себе си и се питаме „Има ли еволюция в еко-съзнанието ни?“ И намираме няколко вдъхновяващи примера от европейския континент.

Швеция

Шведската революция на рециклирането

Абсолютен факт е, че шведите са най-чистата европейска нация! Шведите са не само чисти, те също са  мъдри и организирани!

Шведите не само рециклират почти 100% от битовия си отпадък, но получават в замяна енергия. Ето защо при тях се случва една истински  успешна революция в посока ZERO боклук!

Шведската програма за производство на електроенергия от отпадъци е като алхимия, приложена в съвременната индустрия. Тя e толкова успешна, че на шведите им се налага да внасят боклук от Норвегия.

Ето, че погледите на шведите вече са обърнати и към отпадъците на България, Румъния и Италия.

Идеята е страхотна защото много държави на континента затъваМЕ в отпадъци по различни причини, повечето свързани с липса на финансова, политическа и социална воля.

Щведският модел със сигурност може много успешно да се приложи в Индия и къде ли още не…

Що се отнася до нас българите…

боклука

Българите сме единствената европейска нация, която все още изхвърля боклука си единствено в общи сметища.

И докато поклащаме крака и мечтаем за спасение отвън, можем успешно да се поучим от някои свои побратими европейци.

За успокоение, ето  още няколко вдъхновяващи примери от градския „живот с по-малко боклук“ от другата Европа:

Един от последните хитове в рециклирането идва от Милано

Милано

В Милано граждани и управа работят в синхрон за каузата на рециклирането и резултатът е очевиден.

През последните години миланската община разработва и прилага пакет от мерки, благодарение на които градът днес достига 65% ниво на отпадъчно рециклиране, 40% от които се пада на хранителните остатъци.

Голяма част от боклукът на Милано се събира разделно от гражданите, после се извозва от общината до огромно съоръжение в покрайнините на града. През него годишно минават повече от 300000 тона органичен боклук, който се разгражда анаеробно до производството на органична тор (т.н. компост) и енергия.

Получената в процеса на рециклиране енергия е достатъчно мощна, за да захрани агрегата на съоръжението, както и фабриката за рециклиране на пластмаса, нямираща се в непосредствена близост.

Звучи обнадеждаващо!

Хага не се страхува от предозиране

кафе

 

Става дума за кафената индустрия, която произвежда повече от 7,4 милиона тона кафе на година и човечеството, което глобално изпива над 1500 кафета в секунда. И по-конкретно за Холандия, която се нарежда на пето място в тази глобална надпревара.

Това статистически разпределя средната консумация на кафе сред холандците по 8 килограма на човек за година. От което се генерира много кафена утайка, разбира се…В Холандия обаче не липсват напредничави умове, които да се възползват от тази свръх-консумация.

Базирани в южната столица на Холандия – Хага,  Koffie Recycling Nederland в кооперация с SUEZ намират начин да превърнат свръх-консумацията на кафе в био-енергия. Те оползотворят тоновете биомаса от кафена утайка, събрана в болнични заведения и офиси на Амстердам, преработвайки я в био-палети с висока топлинна ефективност.

Ето какво споделя Винсент Мой, работещ като бизнес иноватор в SUEZ Nederlands:

Ако превърнем всички кафени остатъци в Холандия в био-палети, можем да спестим повече от 93000 тона въглеродни емисии годишно. Това се равнява на емисиите, произведени от един съвременен автомобил, обиколил света 20000 пъти.“

Ехаа, става ни все по-добре!

В Копенхаген ще съчетават полезното с приятното

Копенхаген

Проектът Amager Bakke е истински архитектурен шедьовър и голямата еко-новина от Копенхаген. Той представлява модерно мултифункционално съоръжение, в което годишно могат да бъдат изгаряни и превръщани в енергия около 4000 000 тона твърди отпадъци.

И това се случва под заснежения екстериор на 85-метров покрив, който представлява искуствена ски-писта.

Гражданите на Копенхаген могат да карат ски целогодишно върху най-чистото в света съоръжение за изгаряне на отпадъци, което може да захранва града с електричество, чиста питейна вода или отоплителна енергия, според моментните нуждите на общината.

Звучи като в някоя приказка, но се случва тук и сега – в нашата стара Европа!

Amager Hill facility

Био-автобус от Бристол вместо черешка върху тортата ни от отпадъци

Чуден автобус превозва пътници от и до летището в Бристол от 2014г. насам. Той е първият био-автобус във Великобритания и се задвижва от биогаз, произведена от канални нечистотии и други хорски и хранителни отпадъци.

С подобна газ, изключително богата на метан, био-автобусът може да измине 300км с един резервоар. Един негов резервоар от своя страна, е равен на годишния био-отпадък, произведен от петима потенциални пътника.

био-бус в Бристол

Факт е, че всеки от нас може успешно и чисто да затвори цикъла, (почти) без да отказва удобствата на цивилизацията и да вреди на природата.