frida.bg

Най-оригиналните оптически илюзии в архитектурата

Жените сме майстори на оптическата илюзия що се отнася до мода. Слагаме рокли с вертикални райета, за да изглеждаме по-слаби, скриваме малките несъвършенства по тялото си с оформящо бельо, слагаме дънки с висока талия, за да очертаем талията си, удължаваме оптически силуета си с подходяща дълга пола.

И в архитектурата се използват оригинални трикове, които създвават брилянтна оптическа илюзия и привличат внимание. От екипа на ilady.bg подбрахме най-интересните от тях. Вижте:

Криви или успоредни линии?

Customs Building

Ако внимателно погледнете фасадата на офиса на митническата служба в Мелбърн (Австралия), може да ви се стори, че хоризонталните оранжеви линии не са успоредни и леко „криволичат“. Това обаче е само зрителна илюзия заради особено подредените черно-бели плоскости помежду им.

Инсталация – атракцион

Dalston House 1

Огледалото е любимият работен инструмент и помощен аксесоар на фокусниците – изюзионисти. В архитектурата огледалната повърхност работи по същия начин. Аржентинският артист Леонардо Ерлич създава уникална инсталация в Източен Лондон, която бързо се превръща в магнит както за местните жители, така и за туристите. Макет на фасада на сграда е поставен на земята, а пред нея е поставено гигантско огледало. Получил се е забавен атракцион, в който можеш да седиш на перваза на прозореца, да се катериш по стените като Спайдърчен. Къщата се нарича „Dalston House“ и е страхотно място за мечтаещите да преодолеят гравитацията.

Dalston House, Hackney

Илюзия с помощта на фотоапарата

Оптическа илюзия може да се постигне и с помощта на фотоапарат. Особено добре се получава при изглед към улици с голям наклон като „Болдуин стрийт“ в Нова Зеландия. Фотоапаратът трябва да бъде изравнен с линията на земята, тогава сградите изглеждат наклонени.

Not quite on the level...

Изкуството да заблуждаваш

https://www.flickr.com/photos/sararichards/227047553/in/photolist-m4FjZ-a6UZSz-Y8rNa-g19kfR-jm3JGF-4QSEbs-g195gH-gnPGjo-y6YML3-NoQ3x1-wJqthk-E3f9vC-wMdr3A-NqCKr7-8vEXkh-dAV5zw-dHH8ui-Curwec-8vBVVr-8vEXcj-dQhtH5-dHH8pD-d3WtE5-dHNy8f-CXFNZz-eFPtQ7-SVxd1Y-bwF3sn-E4r81G-bwEPbg-n1TaXZ-UfJLj8-bPDU1n-8vBVTe-8vEXd9-3UZcW-8vBWaH-516Pax-HVZDo2-8vEXjo-8vEXtU-TSjGzo-ntbGf7-AUh7cY-fAbZyj-8vBVYn-8vEXpw-8vEXbY-jmaJ8w-4zuTL7

Понякога илюзията може да маскира реалността. Това е случаят с тази къща, която е разположена в градината на скултурите на Националната галерия за изкуства във Вашингтон. На пръв поглед изглежда като истинска къща, но всъщност е рисунка върху плоскост.

Плоска сграда? Помислете пак!

Класика в света на архитектурната илюзия са плоските сгради, които всъщност не са плоски. Зданието на Воронецкото кръстовище в старата част на Одеса, Украйна, лъже минувачите по този начин. Тайната се крие в острия ъгъл, който образуват стените му. Сградата не е плоска, а триъгълна.

„Висящ“ във въздуха фонтан

Конструкцията на фонтаните също дава поле за изява на буйната фантазия на архитекти, скулптори и дизайнери. Най-популярният фонтан-илюзия, който се копира и изработва в различни кътчета на света, е във формата на отворен кран.

Снимки: Flickr