frida.bg

Защо родителите трябва да четат на децата си страшни приказки?

Факт е, че „срашните теми“ като тези, свързани със смъртта и убиването присъстват по напълно естествен начин в приказките и в игрите на децата. Прочетете някой от класическите приказки за деца на Ханс Кристиан Андерсен и ще ви се изправи косата! А играта “ку-ку” или още “има ме, няма ме” е класически пример за детска игра, свързана с умирането и прераждането.

Защо детските приказки и игри са пълни с идеите за смъртта?

Родителите често по всички възможни начини опитват да предпазят децата от идеите за смъртта, но те все пка присъстват в техните игри и любими приказки. От перспективата на детето това, което се случва в играта „ку-ку“ е, че външният свят изчезва и след това изведнъж се появява. Докато детето се фокусира върху сякаш изчезващия свят, то може да изпита страх, а появяването обратно на външния свят може да доведе до приятни чувства.

От перспективата на детето това преживяване  в някои отношения се асоциира със смъртта. Според някои изследвания игрите на децата показват, че в много ранна възраст много добре развити умствени способности функционират, за да предпазят едно дете от осъзнаването на това, че живота може да прилючи. Децата сякаш разпознават, че техният живот може да бъде променен по сериозен начин от смъртта и те демонстрират това разпознаване в света на фантазиите чрез техните игри.

Защо родителите трябва да четат на децата си страшни приказки?

Теми, свързани със смъртта присъстват често и в стихотворенията и в хумора на децата. В тях има много елементи, които препращат към темата за смъртта, но децата не се замислят особено за тази взаимовръзка. Детските приказки и в устна, и в писмена форма също са пълни с препратки към смъртта. Например, в оригиналната версия на “Червената шапчица”, тя и баба й са изядени от лошия вълк. А не биват спасени от ловеца.

Също така големия лош вълк, който преследва трите прасенца умира в приказката като пада в казан с вряща вода. Хензел и Гретел, които са оставени от своите родители да умрат, защото не са имали достатъчно храна, надхитрят злата вещица. И я затварят във фурната, в която тя иска да ги сготви.

Злата мащеха, нарежда смъртта на Снежанка и изисква да й донесат сърцето й като доказателство. Истории и хумор, свързани със смъртта не може да се каже, че са нездравословни за децата. Те всъщност могат да бъдат преживявания, чрез които децата да се справят със страховете си. Като ги материализират по един безопасен начин.