frida.bg
марина

Марина Абрамович: за нематериалното изкуство на уязвимостта

Марина Абрамович. Жената, която превърна обикновените човешки  неща и самото живеене в изкуство. Просто, защото да живееш вече е толкова рядко. Страхът. Уязвимостта. Доверието. Очният контакт. Пиенето на вода. Кръвта. Пистолетът. Розата. Да присъстваш. Тук и сега.

Марина Абрамович: от скромното детство в Белград до метафизичния свят на пърформънса
Момент от пърформънс на Kira O’Reilly, участник в пърформънс програмата на Марина Абрамович ‘The Artist Is An Explorer’

„Пърформънсът е ментална и физическа конструкция, която пърформърът прави за определено време пред аудитория. Тогава започва да се случва енергийният диалог. Пърформънсът всъщност се прави и от пърформърът, и от аудиторията”.

Марина Абрамович

Момент от пърформънса на Melati Suryodarmo ‘I Love You’, участник в пърформънс програмата на Марина Абрамович ‘The Artist Is An Explorer’

Родена в Белград, Сърбия, Марина Абрамович често е наричана „бабата на изкуството на пърформънса”.  Тя е пионер на този нов начин на изразяване, което самата тя нарича „нематериално изкуство”. Нейната цел е просто да върне правото на хората да изживяват живота, да го вкусват, да го усетят като част от експеримента, а не просто като наблюдатели. Да имат възможността да се срещнат очи в очи със страховете си. С вътрешните си конфликти. С кръвта, циркулираща във вените им. Както и с ограниченията на самия живот и смъртта.

Марина Абрамович представя пърформънсът ‘Holding Emptiness’ в Contemporary Art Centre в Малага, Испания
Марина Абрамович за изкуството, болката и живота

„Светът няма нужда от артисти, които показват реалността такава, каквато е”

„Най-трудното нещо, което можеш да направиш е това, което граничи с нищото”

„Аз вярвам, че животът е твърде кратък, затова трябва да направим преживяването на живота колкото може по-дълго.”

„Щастието може да дойде само чрез пълното разбиране на собственото ти съществуване”

„Най-революционние идеи не са продаваеми, но те могат да променят умствената ни перспектива.”

„Хората имат толк

„Всички живи същества се страхувта от много прости неща. Страхуваме се от страданието, страхуваме се ова много болка в себе си, но дори не подозират за това.”

„Когато имаш невербален разговор с някой напълно непознат, той не може да покрие себе си с думи, следователно не може да изгради стена”от болката, страхуваме се от това, че сме смъртни. Аз просто представям тези страхове пред публиката. С вашата енергия аз тласкам себе си, колкото мога и след това аз се освобождавам от тези страхове. И по този начин аз съм вашето огледало. Ако аз мога да направя това за себе си, вие също можете да го направите.”

Вижте това уникално видео с Марина Абрамович!

Снимки: БГНЕС