Шоколадовите и сладкарски изделия на Басам Грауи са синоним на изтънчен вкус в съчетание с изящна изработка в Сирия преди войната. Кървавият конфликт в арабската република обаче разтърсва из основи бизнеса на производителя и той е принуден да напусне родината си … и да започне всичко от начало.
62-годишният сириец откри луксозен бутик за ръчно направен шоколад в центъра на унгарската столица Будапеща в края на септември. Въпреки че страната е една от най-недружелюбните за бежанците държави в Европейския съюз, заради строгите си антиимигрантски закони, именно тук Басам Грауи открива „светлина в тунела“. Създава фабрика за шоколад на големия унгарски остров Чепел на река Дунав, южно от Будапеща. Производството започва преди няколко месеца. Майстори сладкари създават бонбони, шоколади и сладки изкушения не само за бутика в Унгария, но и за магазин в Париж, който се очаква да отвори врати до края на годината.

Формулата за правене на първокласен шоколад е …
„Формулата за правене на първокласен шоколад се състои в две неща – изкуството да създаваш шоколад и добри технологии. Трябва да имаш качествени машини, но и хора, които знаят как се правят нещата – квалифицирани сладкари, които имат знанията и са влюбени в изкуството да създаваш шоколад. Повярвайте ми, това е изящно изкуство“, споделя с усмивка 62-годишният Басам Грауи. Той е четвърто поколение майстор на шоколад и принадлежи към една най-старите търговски фамилии в Дамаск. Бизнесът на рода му е създаден през далечната 1805-та година.


Качествата и достойнствата на сирийската компания за ръчен шоколад са международни признати. Фабриката печели приза „Prix Spécial d’Honneur“ в Шоколадовия салон на търговския панаир в Париж през 2005 година.

Бомбардировките в Сирия обаче сриват до основи шоколадовия бизнес. По време на конфликта се реализират по-малко от 0,5% от продажбите, осъществявали се в мирни времена.

Ще се произвеждат по 7500 тона шоколад годишно
„Преместихме се в Унгария и започнахме отначало. Планираме да произвеждаме повече от 7500 тона шоколад годишно. 95% от него ще бъде за износ. Надяваме се този проект да направи Унгария една от най-силните страни-износителки на шоколад в Европа“, коментира Басам Грауи.
Бизнесът потръгва. Поръчките за първокласен ръчен шоколад валят. „Шоколадът не е просто продукт, той е обяснение в любов“, смята специалистът по връзки с обществеността на компанията Рания Исмаил.
Снимки: Flickr, Facebook