frida.bg
кожата

Емоциите и кожата: една не винаги гладка история

Проблемите с кожата могат да се свържат с много фактори – от тютюнопушеното до замърсяването от околната среда, от личната хигиена до … емоционалната хигиена. Според съвсем ново изследване емоциите и нивото на стресовия хормон кортизол са в тясна връзка със състоянието на кожата ни. Може би това ще внесе още повече смисъл в поговорката „Познава се по лицето (че му е топло на сърцето)”!

Стрес + кортизол = бързо остаряване

Стресът, както и употребата на алкохол и пушенето, превръщат отношенията ни с кожата в не особено гладки. Кожата и нервната система са в непрекъсната взаимовръзка. Хроничният стрес наводнява цялото ни тяло със стресови хормони ежедневно, а това от своя срана води до недостиг на ценни нутриенти и кислород, нужни за изграждането на нови кожни клетки.

И ето как кожата ни изтънява и се появяват бръчици. Кортизолът също така води до намалена продукция на колаген и еластин в тялото, отговорни за гладкостта и хидратацията на кожата ни. В комбинация със свободните радикали и оксидативния стрес, стареенето на кожата се ускорява драстично! От друга страна стресът се асоциира и с занижена циркулация на кръв и  лимфен дренаж, което води след себе си неприятните тъмни кръгове под очите и подпухнала кожа на лицето.

Кортизол + тестостерон = акне

Стресът изпраща цялата кръв в краката и ръцете, за да могат евентуално да се „сбият или да избягат”, класичексата реакция на стреса. Това автоматично забавя храносмилателните процеси, както и пълноценоото смилане и извличане на витамини и минерали от храната. Това води до задържане на токсични продукти в тялото и в тяхното компромисно изхвърляне през порите под формата на раздразнения и акне. Стресът също така повишава хормона тестостерон в тялото. Това допълнително създава предпоставки за повишаване на продукцията на акне и неприятни пъпки.

Какъв е изводът?

Дерматолозите все повече започват да се замислят, че трябва да предписват релаксиращи техники като метод на терапия. Наприемер, дълбоко дишане, прогресивна релаксация и понякога психотерапия за лечение на някои по-упорити кожни състояния. А ние можем да се замислим за връзката ни със собствената ни кожа. И ако тя не е особено гладка, трябва да намерим нови начини да релаксираме. И да се освобождаваме от напрежението и стреса качествено. Не само заради хубавата кожа, а и за цялостностното си добро здравословно състояние!