frida.bg
къна

Рисуване с къна: ритуал за красота с древна традиция

Най-вероятно сте чували за естественото боядисване на косата с къна. Но къната може да замести не само изкуствените и пълни с химикали бои, но също и перманентните татуировки. Рисунките с къна по тялото са безвредни, интересни, красиви, а самото нанасяне е изключително успокояващо. Не вярвате ли?

Рисунките с къна имат древна традиция

Татуировките с къна имат древна традиция, макар и да не се знае кога точно тя е възникнала. Според историческите сведения самата императрица Клеопатра се е разкрасявала с къна, а египтяните са боядисвали ноктите на мумиите с нея, преди да ги положат в гробница. Рисунки по тялото с къна са характерни също така в Африка и Средния изток, но доста те доста се различават от египетските.

Снимка: wikipedia

Къната е известна с дълбоките си корени и в индийската култура.Там рисуването с къна е свещен ритуал, който се нарича mehndi. Рисунките все още се правят на ръцете и раката по време на специални поводи като сватби и религиозни ритуали. Mehndi се свързва с древните ведически поверия и символично се свързва със „събуждането на вътрешната светлина”. Не случайно традиционните индийски рисунки често изобразяват слънце от вътрешната страна на дланта. Днес рисуването с къна е популярно в цял свят като невероятно красив бодиарт, който разкрасява жените в цял свят!

Вижте защо рисунките с къна са най-доброто  нещо, което да опитате!
Снимка: wikipedia
Къната е безвредна

Самата паста за рисуване се приготвя от изсушени и стрити на прах корени на растението lawsonia inermis, познато още като „henna tree”. Може да се каже, че тя е напълно безвредна за кожата и по никакъв начин не вреди на здравето ни. Все пак ако имате алергии, бъдете внимателни и преди да се нарисувате с къна, направете проба като нанесете къна на много малък участък. Изчакайте да видите дали има алергична реакция.

Издържа 2 седмици

Рисунката с къна, направени с качествена паста, издържа цели две седмици. Обикновено след като са ви я нарисували трябва да изчакате да изсъхне определено време, след което горния слой на рисунката пада и остават само оцветените линии. След това обичайно трябва да се намажете с какаово или кокосово масло.

Можете да експерментирате смело

Къната ви дава възможност да експериментирате смело с всякакви дизайни, големина и разположение. Можете да бъдете креативни и да декорирате тялото си с всичко, което поискате. При това процедурата е безвредна и наистина впечатляваща!

Рисуването с къна е ритуал

Ако вече сте рисували тялото си с къна, вероятно знаете колко успокояващо действа самия процес. Дали заради времето, дали заради финото докосване на къната, която се разтопява върху кожата ви в симетрични линии… Рисунките с къна са магия, която просто трябва да опитате, за да разберете!