frida.bg

Как да изберете най-добрите плодове и зеленчуци на пазара

Да умееш да избираш най-ароматните, пресни и вкусни плодове и зеленчуци на пазара е ценно умение, което всеки човек, държащ на здравословния лайфстайл, трябва рано или късно да придобие. Факт е, че стига да имаш нужните кулинарни умения можеш да направиш вкусно ястие и без продуктите да са супер качествени. Но нищо не може да се сравни с ароматните и пълни с витамини плодове и зеленчуци, за които си отделил време да избереш внимателно.

Затова ще ви предствим няколко лесни правила за страхотен избор на плодове и зеленчуци, които ще напълнят чинията и тялото ви максимално с витамини, минерали и ценни нутриенти!

Изберете да пазарувате от малки пазарчета за свежа продукция

Има голяма разлика между плодовете и зеленчуците, които се предлагат в супермаркета и тези, които можете да откриете на малките пазарчета. Например, нектарините в големия магазин може даизглеждат по-големи и по-сочни, но всъщност са твърди и напоени с оцветители и консерванти. Изберете малките производители, така увеличавате шансовете си да купите истинска, домашно произведена и полезна храна.

Изберете сезонни плодове и зеленчуци

Сезонните плодове и зеленчуци са най-добрият избор. Природата е по-мъдра от нас и знае точно от какво имаме нужда всеки сезон. Пресните плодове и зеленчуци в сезона имат повече вкус и аромат, лесно е да ги откриете и са доста по-евтини.

Купувайте малки количества, но по-често

Да, времето все не е достатъчно и искаме да купим плодовете и зеленчуците за цялата седмица. Обаче, ако те наистина са пресни и без вредни добавки, които да ги направят по-издръжливи, обикновено се развалят само за 1-2 дни. По-добрият вариант е да се отбивате всеки ден през пазара, за да купувате плодовете и зеленчуците си максимално пресни и полезни.

Изберете най-добрите плодове

Има няколко основни неща, които трябва да съблюдаваме при избора на плодове. Първото важно нещо е мирисът. Не се притеснвайте да подушите плодовете, които възнамерявате да купите. Това сетиво безпогрешно може да ни сигнализира дали един плод е добър за нас или не. Другото важно нещо тук е външния вид. Вижте дали има мънички петна и несъвършенства. Те не винаги са лош знак. Понякога просто означава, че са домашни и не са напоени с химикали, които да ги направят да изглеждат „перфектни”. Малките насекоми, които се разхождат по плодовете също могат да бъдат знак, че в тях няма добавени отрови.

Изберете най-добрите зеленчуци

Когато става дума за зеленолистни зеленчуци като спанак или зелена салата, обърнете внимание на листата. Те трябва да са свежи, стегнати, пълни с живот и в никакъв случай пожълтели или „оклюмали”. Зеленолистните са най-добри за консумация пресни и максимално свежи. Купувайте ги ден за ден, защото трайността им е малка.

Отново, и при избора на зеленчуци, доверете се на мириса им. Миришат ли ви доматите на домати? Или по-скоро миришат на обикновена пластмаса? Е, имате отговор. Този продукт може и да не е полезен за здравето ви. Тук може да включим и едно друго сетиво – осезанието. Пипнете и притиснете леко с пръсти в кората. Това има голямо значение. Например, ако краставиците са меки – това не е добър знак. Но когато избираме авокадо и пръстите ни пропаднат в кората му – това означава, че е зряло и готово за консумация.

Включете всички сетива в избора си на плодове и зеленчуци. Доверете се на инстинскта си, запитайте се – този продукт добър ли е за здравето ми? Интуицията ще ви каже отговора безпогрешно!