frida.bg

Hladno Pivo & Punk Rock

Пънкът е жив!

В това ще ни увери за пореден път култовата хърватска пънк-рок банда Hladno pivo, която идва за първия си концерт в България. Той ще се състои на 25 февруари в голямата зала на столичния клуб Mixtape 5.

Групата се сформира в периода 87-88 година в Загреб. Петимата основатели започват да свирят заедно водени от любовта си както към класически пънк групи като Ramones, Sex Pistols и Dead Kennedys, така и към христоматийни представители на други по-тежки разклонения на рока като Motörhead и Judas Priest. Освен това, хърватите охотно си признават влиянието и на U2, и на Bruce Springsteen. На такава широка основа Hladno Pivo изграждат стабилна дискография от девет албума в периода 1993 – 2015.

От първите си концерти Hladno Pivo стават емблематични със силните си живи изпълнения и популярността на младата група расте бързо. Излезлият през 1993 техен

първи албум Džinovski

Hladno Pivo

става хит сред феновете. Той е оценен и от критиката и спечелва най-престижната хърватска музикална награда Порин за рок албум на годината. Оттогава Hladno Pivo са носители на голямото отличие, еквивалентно на Грами, многократно и в други категории – най-добро видео, най-добра вокална група, най-добър алтернативен рок албум.

 

През 2015 Hladno Pivo издават своя

най-нов албум Dani zatvorenih vrata

Hladno Pivo

Той е обсипан с положителни оценки от музикалните издания, които признават, че не е лесно да бъде „сдъвкан” на първото слушане. Албумът е доста различен от предшествениците си и е изпълнен с характерна атмосфера. Музиката в него е многопластова и под повърхността се крие още и още, трябва само да се вникне по-дълбоко. Той е намерил перфектния баланс – много стегнат и конкретен с разнообразни интересни аранжименти и типичния за Hladno Pivo пънк.

Няколко са нещата в Hladno Pivo, които най-много привличат почитатели и през годините превръщат в групата в сензация. На първо място, разбира се – името, което не би оставило безучастен никой пънкар по душа. Следващото – суровият енергичен звук и обществено ангажирани текстове, които печелят и феновете, и критиката. Не на последно място – експлозивните концертни изпълнения, например на EXIT Festival или в Загреб пред двайсетхилядна публика на 20-стия рожден ден на групата.

Едно от парчетата, които ще очакваме с нетърпение в София е „Für immer punk“ (Завинаги Пънк), кавър на Goldene Zitronen. Този култов за немската пънк сцена хит е знаков и за Hladno Pivo, включен в първото им демо от далечната 1989 г. И до днес хиляди фенове полудяват при изпълнението му.

 

 

Снимки: www.hladnopivo.hr

Текст: Веселина Тулевска