frida.bg

Сезонът започва – как да изберем ски-облекло?

Снегът дойде, сезонът започва – знаем ли как да изберем най-подходящото ски-облекло?

Ако сте от хората, влюбени в снега и зимните спортове, знаете колко безкрайно изглежда есенното очакване да започнат да падат първите снежинки и планините да облекат белите си зимни дрехи. Знаете също така, че както снежният екип на склоновете е от първостепенна важност за вашата любима дейност със ските или сноуборда, също толкова важен е и вашият собствен екип ски-облекло.

Ако пък сте от тези, които макар и да не са любители на високите скорости по пистите (или извън тях) са изкушени от белия блясък на снега и свежото ухание на боровете, е много вероятно да ви се е случвало да тръгнете от къщи екипиран като за Антарктида и на планинския склон да се почувствате като в сауна, или обратното – подмамени от зимното слънце да облечете по-леки дрехи, с които после да замръзнете там горе.

ски-облекло Диел Спорт Diel Sport Skiwear

В планината времето може да се променя драстично много бързо, както вятърът избутва облаците и дава път на слънцето, а после ги връща, за да го закрият пак. Също така условията на върха понякога са коренно различни от тези в подножието и е възможно да се качите на долната станция на лифта с разкопчани якета и мажейки се с крем против слънце, а на горната да попаднете в смразяваща мъгла.

В зависимост от нивото си на активност скиорите и планинските туристи трябва да бъдат подготвени за всякакви метеорологични условия, за да си подсигурят безопасност и максимален комфорт. За да бъде в състояние да ви ги предостави, трябва да мислите за

ски-облеклото като регулираща система

за микроклимата, който се създава вътре в него. То трябва да е способно да се справя с промените в температурата и влажността на тялото. Чрез комбиниране на отделните части облеклото трябва да запазва топлината ви в студено време, както и да не позволява да прегреете докато се вихрите по пистата.

За щастие в ерата на технологиите изборът ни за това какво да облечем, когато отиваме в планината не се изчерпва само с ръчно плетения пуловер от баба, колкото и да го обичаме и да признаваме безспорния му чар в други ситуации.

Модерните ски-облекла

предлагат голяма гъвкавост, която ви позволява да ги комбинирате така, че да се чувствате идеално в дрехите си навсякъде и през цялото време – на най-високата ски писта или в уютния хотел, в най-студената зима или в топлата пролет.

За да си дадете възможност да се наслаждавате безгрижно на престоя си в планината и да покажете максимума на спортното си майсторство без да мислите за дреболии като студа или влагата изберете ски-облекло от три слоя, които в комбинация помежду си да са готови винаги да ви защитават и служат.

ски-облекло Диел Спорт Diel Sport Skiwear

 

Вътрешният слой ски-облекло

наричан също и с по-прозаичния термин „бельо” е изключително важен. Той е в постоянен контакт с кожата ви, по цял ден, и се превръща буквално във „втора кожа”, защото допълва естествените системи на тялото за затопляне и охлаждане.

Когато не се движим вътрешният слой задържа топлината в тънкия слой въздух между кожата ни и тъканта на дрехата. Когато навън е много горещо този слой може да е по-хладен от околната температура, така че в такива случаи бельото може не само да топли, но и да охлажда.

Когато се движим интензивно обаче това, което искаме от втората си кожа е да изпуска навън горещината, създадена от тялото. За да се чувстваме добре в нея тя трябва да направи така, че изпотяването, неизбежно при активна физическа дейност, да не ни пречи. Проблемът е в това, че ако сме карали и спрем, тялото вече генерира по малко топлина – недостатъчна, за да изпари влагата от изпотяването и това предизвиква усещане за студ. Модерното технологично термо-бельо се справя с тази задача като отвежда влагата от тялото и я разпространява равномерно по цялата повърхност на плата за по-лесно изпаряване. Така не ни е мокро и студено, когато спрем за почивка.

Когато си купувате термо-бельо можете да избирате между оформящи фигурата блузи с къси или дълги ръкави и клинове с дължина до глезена или под коляното. Вечният въпрос за термо-бельото, над който си блъскат главите не един и двама корифеи на зимните спортове е кое да изберем:

вълна, синтетика или смес?

И естествената вълна, и синтетичните влакна имат своите предимства и недостатъци. На пазара има също различни смеси от тези материали, които се опитват да ни предоставят едновременно ползите от всеки един от тях и като че ли да направят избора ни още по-сложен. И така – какво да бъде?

Защо вълна?

На първо място, когато кажем в едно изречение „вълна” и „бельо”, нека не ви връхлита ужасяващия спомен за онзи нетърпимо бодлив вълнен потник, изплетен от някоя грижовна роднина, който като дете трябваше да носите през зимата, независимо колко ви драскаше или сърбеше, защото „друго си е то, естествената вълна, бабе”!

В наши дни вълненият вътрешен слой се изработва от най-меката вълна от породите Мерино или Helle Rambouillet, специално обработена, за да е деликатна към кожата. Вълната е известна на човека от хилядолетия с това, че има антибактериални и антимикробни свойства. Тя не усвоява мастните киселини с къса верига, които причиняват миризмата в потта и затова дори и след като сте се изпотили в тях вълнените дрехи не миришат.

Вълнените влакна са естествено разтегливи, което ги кара едновременно да са удобни и да ви карат да изглеждате добре. При проведен тест с хора с различни размери и форми, самите те намират, че изглеждат по-добре със среден размер вълнено термо-бельо, отколкото със същия размер синтетично. За разлика от синтетиката, вълната по естествен начин „изсмуква” влагата далеч от тялото и диша добре (в края на краищата, овцете я използват за регулиране на температурата си откакто се помнят). Въпреки, че не изсъхва така бързо както синтетиката, вълната топли повече от нея, когато е влажна или мокра.

Повечето хора, които са пробвали казват, че вълната предлага повече топлина, отколкото синтетичните варианти със същата дебелина и тегло. Ако пък някоя палава искра изскочи от лагерния ви огън или камината, вълнената дреха ще й устои по-добре в сравнение със синтетичната (която най-вероятно ще се стопи).

Защо синтетика?

Най-голямото преимущество на синтетичните материали е, че изсъхват по-бързо от вълната, което в ред случаи си е от голяма полза – например при инцидентно изтъркулване в снега. Освен това ги изваждаш от пералнята почти сухи. Синтетичното термо-бельо отвежда влагата от изпотяването навън много по-бързо от вълненото.

Синтетиката е по-малкообемна и по-лека от вълната, което е от значение когато искате да поберете толкова много неща в раницата или сака. Освен това синтетичното термо-бельо е по-тънко, по-трайно и по-лесно да се поддържа в сравнение с вълненото. То е също така и значително по-евтино, което също не е за пренебрегване.

Високотехнологичните екземпляри на водещите производители съдържат интелигентни полиамидни нишки, които не позволяват на бактериите да се развиват и поддържат естествения баланс на кожата, независимо от нивото на активност.

Комбинациите от вълна и синтетика в различна пропорция са възможност да получите висококачествено термо-бельо на добра цена. При избора имайте предвид обаче, че те предлагат не само преимуществата на двата материала, но и недостатъците им.

 

Средният слой ски-облекло

е този, който се носи над вътрешния и ви дава голямо разнообразие от възможности за избор в зависимост от температурата на околната среда и дейността, с която смятате да се заемете. Той може да служи като външен слой в по-топло време или като допълнителна бариера срещу загубата на телесна топлина при много студени температури.
Дрехите от средния слой ще ви дадат значително количество топлина с малко тегло.

Най-препоръчваният вариант е да подберете две по-тънки и леки дрехи, вместо една по-дебела. Така в студено време можете да ги носите една върху друга, а ако ви стане твърде топло докато карате можете просто да съблечете горното яке и да блеснете на пистата по среден слой.

В магазините ще намерите среден слой

ски-облекло с различно „тегло“

– това е показателят за количеството топлина, която една дреха осигурява. Колкото по-тежка категория среден слой изберете, толкова повече ще ви топли той.

Изборът на среден слой с правилното тегло зависи от няколко неща – времето, снежните условия и личните предпочитания играят ключова роля в това решение. Ако карате при температури под нулата със сигурност ще искате по-тежък среден слой, отколкото при по-умерено време. Разбира се, освен метеорологични условия има значение и това дали предпочитате да си ви е по-топличко.

Освен класическите мериносови пуловери

сред най-често срещаните видове среден слой са леките якета от полар, със или без ръкави и блузите от високотехнолични сандвич-платове състоящи се от няколко слоя, Те са леки, топли и дишащи и бързо изпаряват влагата, прехвърлена от вътрешния слой.

Пухенките са добър вариант за среден слой, който може да служи и като външен, когато е по-топло, и като допълнителна бариера за студа под връхното яке при минусови температури. Якетата със синтетичен пух се препоръчват, защото са леки, бързосъхнещи и запазват топлината, дори когато са мокри. Те не са толкова обемни, колкото тези с естествен пух и за разлика от тях не поемат влагата. Поддръжката също е много по-лесна и можете да забравите за проблемите с прането на пухенката си. Синтетичните влакна елиминират риска от алергична реакция към птичия пух, а и ви носят топлещата мисъл, че не сте допринесли за мъките на невинните големи бели птици.

Когато купувате среден слой трябва да изберете такъв, който плътно прилепва по тялото, за да запазва топлината, но без да ограничава свободата на движенията ви и не забравяйте да го пробвате облечени с термо-бельото под него! Ако ви е прекалено широка, дрехата ще виси и събира сняг и влага, ако пък ви е прекалено малка, ще остават непокрити части от тялото ви, което не е толкова забавно в по-студените дни.

На какъвто и среден слой да се спрете, за да се забавлявате в зимната планина със сигурност

избягвайте памука!

Да отидете в планината с памучна дреха е в състояние да ви развали целия ден, да не говорим за по-дългосрочните здравословни проблеми. Памукът не топли, тъй като поема влагата и е по-вероятно да ви изстуди. Това правило важи с пълна сила и за чорапите за ски!

 

Външният слой ски-облекло

определя колко дълго можете да се наслаждавате на снега без да усетите дискомфорт. Той е границата между вътрешната атмосфера на тялото ви и околната среда и ключовата му функция е да ви защитава при всякакви условия на времето. Той също така трябва да бъде „дишащ”, за да не запарва и да дава максимална свобода на движение. В магазина обърнете внимание и на възможностите за проветряване на якето, като например вентилационни капси под мишниците или специални вентилационни ципове. Много е важна и еластичността на лицевия плат, както и това дали той е двупосочно или четирипосочно разтеглив.

Съвременните скиорски якета и панталони се изработват от високотехнологични материали и предлагат различни нива на

водоустойчивост и дишане

Ако искате да ви е комфортно и сухо в планината, когато избирате, освен на цвета и модела, хвърлете едно око и на показателите на етикета. Яке или панталон с водоустойчивост и дишане 10 000 ще ви запазят сухи цял ден, дори ако превали сняг или паднете случайно в снега, а такива с показатели 15 и 20 000 се смятат за топ-ниво в ски-облеклото. Най-добрите модели се слобяват чрез безшевен монтаж и така се избягват дупчиците от иглата по плата.

За да се постигне

максимална свобода на движение

някои ски-облекла се конструират по специални технологии за триизмерно кроене, които взимат предвид спецификата на човешката анатомия. Основано на изследването на специфични позиции и характерни за ски спорта движения, три-измерното кроене «улавя» цялостно формата на тялото, като разделя дрехата на отделни части като рамо, подмишница, лакът, коляно и т.н. и обръщат специално внимание да няма напрежение във всяка от тези критични зони.

Ако карате с шлем и дори и най-суровите метео-условия не ви плашат е добра идея да го вземете с вас на шопинг, за да се уверите, че качулката на якето може да се сложи върху него. Ако сте любител на екстремното време непременно се оборудвайте и с маска бротив буря от ликра.

Модерните дрехи от външния слой ски-облеко ще ви предложат най-различни екстри, от допълнителни топли детайли на ключови места като гърба, кръста, вътрешната страна на яката и брадичката до множество по-обемни и по-дискретни джобове с най-различни предназначения. Някои якета имат и карго-джобове на гърба, които могат да ви спестят носенето на раница.

Основните неща, които човек трябва да има предвид, когато избира екипа си са: при какво време и температури ще го използва, какъв тип скиор или сноубордист е и колко е чувствителен към студ или топлина.

Ако възнамерявате да попълните или обновите ски-облеклото си за новия сезон – побързайте! Официалното откриване на Пампорово е утре – събота, 10 декември, а другата събота, 17 декември на Боровец ще има голям празник по случай 120-ия рожден ден на курорта.

Да си пожелаем един много дълъг и снежен сезон и – умната!

ски-облекло Диел Спорт Diel Sport Skiwear

Снимки: Diel Sport