Коледна украса: „по-добре по-късно“ или „никога не е достатъчно рано“?
Сложихте ли вече Коледна украса?
Краят на годината наближава. Във въздуха освен снежинки и дъх на зима започват да се носят ухания на меденки с канела и песни, в които разтапящо топли баритони ни разказват за романтични вечери пред камината. За да даде тон за приповдигане на всеобщото настроение лавина от разноцветни светлинки залива градовете. Във все по-рано падащия мрак започват да греят силуети на дървета, прозорци и цели сгради, отвсякъде изскачат еленчета, камбанки и благо усмихнати дядомразовски глави. В реалното и виртуално пространство започва да преобладава червеният цвят, обсипан със златни и сребърни звезди и обилно гарниран с брокат във всякакви оттенъци.
По традиция Коледна украса
се поставя в началото на Декември и трябва да се свали около 5-6 Януари, дванайсет дена след Коледа. В модерните времена обаче, зажаднели за повече празничност или увлечени от великата коледна шопинг-еуфория започваме да украсяваме Коледно градовете си още в началото на Ноември. И медиите не закъсняват и все по-рано започват да примамват за коледни разпродажби нищо неподозиращата публика, още помнеща вкуса на хелоуинските тикви.
Това, разбира се, не е по вкуса на всеки. В САЩ и Канада дори се организират протести под мотото „Спрете преждевременното коледно украсяване!” и се подписват петиции до властите да определят дата, преди която да е забранена коледната украса на публични места. На другия край на света пък подходът закономерно е точно обратния.
През 2002 г. тогавашният кмет на Москва издава заповед, с която задължава всички магазини, пазари и заведения да поставя Коледна украса не по-късно от 1ви Декември, а за неизпълнителните има солени глоби. Както всяко друго задължение това също среща отпор – колкото и да ти се иска да окичиш прозореца си с цветни лампички, мисълта, че си принуден да го направиш не е много приятна.
И все пак, с наближаването на празниците и най-хладнокръвните се предават на зимната сантименталност и из домовете им се появяват ритуалните топки и гирлянди в типичните коледни цветове.
Типичните цветове за Коледна украса
Червеното, превърнало се в наши дни в запазена марка на глобалния гигант в газираните напитки, особено активен по празниците, се асоциира с мита за Коледа още от най-ранни времена. Яркият червен цвят, въплътен в първите коледни украси от ябълки и плодове от зеленика, символизира Христовата кръв. Червеното е и цветът на одеждите на католическите свещеници, от които произлиза костюмът на Дядо Коледа.
Зеленото е цветът на неувяхващите през никой сезон растения – бодлива зеленика, бръшлян и имел, които хората използват от хилядолетия, за да украсят и освежат домовете си през студените тъмни зими. Те са едно напомняме, че пролетта пак ще дойде и символ на вечно живата надежда за ново начало. В Древен Египет къщите се декорирали с палмови листа по време на зимните празници, а римляните си разменяли вечнозелени клонки през Януари като пожелание за добър късмет.
В много части на Европа през Средновековието на Коледа се играли пиеси, разказващи библейската история за Адам и Ева. Ролята на дървото в Райската градина обикновено се изпълнявала от борче, окичено с червени ябълки. Постепенно неговата популярност расте и то се оказва в главната роля на сцената на Коледната украса.
Златното е цветът на Слънцето и светлината – най-ценните неща в дългата зима. Златни и червени са и оттенъците на огъня, който е осветявал и стоплял хората открай време. В Коледната традиция златото изобразява Витлеемската звезда, която тримата мъдреци са следвали и даровете, които те са поднесли на новородения Исус.
Бялото е, разбира се, цветът на снега. То освен това е цветът на чистотата и мира в западните култури.
Синьото символизира небето и рая. То е и цветът на Дева Мария, майката на Исус. През Средновековието синята боя е била по-рядка и скъпа дори от златната и дрехи в този цвят са носели само кралските фамилии и много богатите хора. Мария обикновено е била рисувана облечена в синьо, за да се подчертае нейната важност.
Емблемите на Коледната украса
Дори и да не сте от най-ентусиазираните декоратори едно нещо е сигурно – за празниците няма да останете без елха!
Коледната елха
се корени в старите езически ритуали около Зимното слънцестоене и е християнска адаптация на древното почитане на дърветата. Смята се, че съвременната традиция за коледни елхи започва през 17-18 век в Германия, откъдето се пренася в Англия и малко по малко се разпространява във всички европейски държави, а по-късно и в Америка.
Освен традиционните вечнозелени борчета и елхички, в стремеж към оригиналност по света се появяват коледни елхи от шоколад, стъкло, скъпоценни кристали или дори от чисто злато. В духа на информационната ера могат да се видят елхи от компютърни компоненти или от мобилни телефони. По-екстравагантните ще бъдат заинтригувани от елхата от суши, която освен радост за окото представлява и едно вкусно начало за коледното парти.
Ако сте запретнали ръкави за украсяване на коледната елха, но искате тази година тя да направи изключително впечатление на приятелите ви, дайте воля на въображението си и според личните си интереси сътворете вкъщи тематична конструкция от коркови тапи, бирени кутийки или защо не – книги? Ако имате деца, добра идея е да си построите заедно елха от Лего, като използвате случая да ги мотивирате поне веднъж да съберат накуп всички тези малки части, разпръснати из цялата къща.
Дори и да се спрете на класическата естествена елха или все по-модерната й изкуствена разновидност, винаги можете да блеснете с уникални изработени лично от вас украшения. В зависимост от това дали ви влекат шиенето и плетенето или изрязването и лепенето можете да оставите фантазията си да се развихри и да останете изненадани от собствената си креативност.
Коледният венец
е друг прекрасен начин да изпълните дома си с коледен дух. Оплетете го традиционно от иглолистни клонки и го разнообразете с други зелени листа като типично коледните зеленика, бръшлян и имел. Вечнозелените растения са символ на сила и здраве, така че можете да закачите венеца на вратата си с надежда да ги привлечете вкъщи. От венеца става и перфектна украса за коледната маса, особено ако е декориран с плодове или сладки лакомства.
За разкошна жива украса или за винаги уместен подарък за празниците много популярно е и саксийното цвете Коледна звезда. Родом от далечно Мексико, тя се е превърнала в неделима част от коледната символика с яркочервените си кадифени цветове с форма, напомняща звезда.
Коледните сладки
освен задължителен сладкиш по празниците могат да бъдат и елемент от вашата коледна украса. Едновременно красиви, уханни и вкусни те могат да развеселят елхата ви под формата на декорация или някой неканен гост под формата на подарък. Можете да включите в приготовлението им цялото семейство или да се отдадете сами на тази медитативна дейност в някой тих и спокоен момент от дните до празниците.
Тук ви предлагаме една лесна рецепта за пикантни и хрупкави сладки, които еднакво добре вървят с чаша топло кафе в зимните утрини или с по-силно загреваещо питие през вечерите.
Рецепта за Коледни сладки
Разбъркайте добре с дървена лъжица 250 г пресято брашно, 50 г захар, по половин чаена лъжичка бакпулвер, канела, джинджифил, кардамон, няколко смлени зърна черен пипер и щипка сол. Добавете едно яйце и 100 г меко масло и бъркайте до получаване на меко тесто.
Ако искате да получите по-интересна текстура и вкус сложете в тестото и две-три супени лъжици овесени или пшеничени ядки. За повече сладост и разкош може да нарежете в него сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, боровинки, фурми; захаросани цитрусови корички; различни видове ядки – орехи, лешници, бадеми и семена – сусам, мак или слънчоглед.
Преместете готовото тесто върху набрашнена повърхност и го омесете леко докато престане да лепне, след което го оставете в хладилника за около час.
За печенето загрейте предварително фурната до 180°C. Разточете тестото на лист с дебелина около половин сантиметър върху плот или подложка посипана с брашно. Нарежете го на сладки като използвате специални формички, а при липсата на такива импровизирайте с различни по големина чаши или оформете ромбчета и квадратчета с къдрав нож или нож за пица.
Подредете ги в тава върху хартия за печене или по-модерния й вариант за многократно ползване – тефлонова подложка. Печете сладките в нагрятата фурна за десетина минути. Докато са топли те са все още меки, затова след като ги извадите от печката ги оставете да си „починат” върху подложката за печене докато се охладят и втвърдят.
През това време разбъркайте 150 г пресята пудра захар с 2-3 супени лъжици гореща вода до получаването на гладка глазура. Намажете сладките с нея и ги оставете дa изсъхнат без да ги покривате. Всеки, който ги опита ще изпита наслада от прекрасните вкусове и аромати.
Весела Коледа!
Jeffreys_Bay-Christmas_House-001 – By NJR ZA – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5741865
Фразата „A Merry Christmas and a Happy New Year“ се появява на първата произведена с търговска цел коледна картичка в света, 1843
Популярният в цял свят английски поздрав Merry Christmas започва да се използва към края на 16 в. и оригинално носи смисъла по-скоро „приятна”, отколкото „весела” Коледа. През 1699 един английски адмирал написва в лично писмо пожеланието „Весела Коледа и Честита Нова Година” и така става родоначалник на устойчивата фраза, която се употребява непроменена и до днес и краси поздравителните картички вече 173 години.
А ние ви пожелаваме да се заемете с тазгодишната коледна украса изпълнени с празнични мисли и творчески пориви, които да ви откъснат от ежедневието за едно пътуване до страната на коледните сияния!
Вдъхновение можете да почерпите от https://frida.bg//2016/12/22/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D1%81-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2/.