frida.bg
очна линия

„Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?” …И очна линия

За очите, които говорят само с извитото черно, с помощта на очна линия

И не, в тази статия няма да си говорим за култовия филм „Дами канят”, нито за култови реплики от филми, а за очи, при това хубави очи, които с помощта на очна линия могат да станат божествени. Очната линия е онзи акцент в грима, който поставен по определен начин върху клепача, може да направи погледа ви неотразим, както за празнична вечер, така и за ежедневните ви срещи с колеги и приятели. Запознайте се с многообразието от видове очна линия, както и с начините за поставянето й.

Всяка жена мечтае нейните очи да заслепяват околните с изразителност и красота. А истината е, че всички очи могат да бъдат неотразими, даже и природата да не ни е дарила с перфектната форма. С помощта на грима всеки поглед може да бъде на „фатална” красавица.
Очната линия позволява на жените да се „кичат” с изразителни и оформени изящно очи, които изглеждат блестящи и съблазнителни. Правилното им подчертаване не е сложно, просто трябва да подберете най-подходящата форма на четчицата/писеца за вас.

Видове очна линия

Козметичният пазар е препълнен с фирми, които произвеждат очни линии. Освен това са създадени и различни видове писци, които да улесняват рисуването на красивите извивки, както от начинаещите, така и от професионалните гримьори.

Молив вместо очна линия

С помощта на добре подострен молив, можете да рисувате тънки и оформени извивки. В зависимост от мекотата на молива, линията може да бъде наситена и ярка или „опушена” и естествена. Подчертаването контура на окото с молив е идеално за начинаещи, защото грешките лесно могат да се изтрият. Линиите, изрисувани с молив, издържат по цял ден, при това не се размазват.

 

очна линия

 

Сенки за очи

Интересен факт е, че сенките също се числят към средствата за очертаване на контура на окото. Само че има специален мокър метод за нанасяне, който превръща сенките в очна линия. Първо, потапяте тънка четка във вода, а после в сенките и нанасяте върху клепача под формата на линия. Друг вариант за превръщане на сухите сенки в течни е, например, ако смесите малко вода със сенки, разбърквате до получаване на гъста очна линия, която може да бъде с толкова нюанси, колкото палитри със сенки имате.

Течна очна линия

Тази очна линия се предлага в малки флакончета с фина четчица. Рисуването на контури с течната очна линия изисква някои умения, така че да се получат две красиви и равни извивки. Основното предимство на тази очна линия е в яркия контраст. Освен това тя може да е матирана или гланцирана, а четката – твърда и къса или дълга и мека. За начинаещите се препоръчва да нанасят контур с добре подострен молив, след което да го повтарят отгоре с очната линия.

Гелообразна очна линия

Тя се различава от течната очна линия само по различната текстура – по-гъста е. Предимството на гелообразната очна линия е в нейната надеждност и яркостта на цвета. Като правило, тя се продава в плоски стъклени флакончета. Четчицата за нанасяне на гела може да изберете по желание: плоска, заострена, тънка или извита. Рисуването и тук изисква умения и стабилна ръка, защото е трудно да се коригира грешката.

Очна линия – флумастер

„Флумастерът” е един от най-популярните инструменти за очертаване на околоочния контур. С помощта на този прост инструмент ще направите перфектната линия, дори и начинаещите в гримирането. Важно в техниката на нанасяне тук е да запазите флумастера перпендикулярен на клепача. Единственият минус на флумастера е, че е бързосъхнещ и по-често ще се налага да го сменяте с нов.

 

очна линия

 

Съвети за избора на очна линия

За да нарисувате съблазнителни контури на очите си, е необходимо да имате не само стабилна ръка, но и някои теоретични познания.
Избирайте очни линии от проверени производители. Това ще ви спести не само ненужни разходи в бъдеще, но и ще ви опази от опасните вещества, които се съдържат в евтините очни линии, които могат да предизвикат алергия или възпаление на очите.
Ако не можете да рисувате красиви контури, но искате да се научите, най-добрият избор на очна линия за вас е флумастерът. Течната очна линия е най-подходяща за професионални гримьори.
Ако не си слагате често очна линия, по-добре е да се откажете от гелообразната. Тя изсъхва прекалено бързо.
Най-важното е да не забравяте да затваряте капака плътно след всяка употреба.

Малки хитрости при поставянето на очна линия

Има някои правила, с чиято помощ ще можете да рисувате красиви хармонични линии, подходящи за вашата форма на очите.

Ако очите ви са с кръгла или бадемовидна форма, най-добре е да направите удължение по външния ръб на контура на окото. За да го постигнете, започнете контура от средата на горния клепач до 1,5-2 см извън окото.

Ако имате тесни очи, сложете по-дебела и ярка линия върху горния клепач. Колкото е възможно, визуално закръглете формата на окото.

Независимо от формата и разположението на очите, очната линия се поставя максимално близко до миглите, и се завършва с много тънка линия, извита нагоре.