frida.bg

Тези храни успешно подтискат желанието за сладко

Сладкото представлява източник на неблагоприятни последствия за здравето, като нанася вреда на организма. Това обстоятелство обуславя необходимостта от ограничаване или дори премахване на консумацията му. Ако се стремите да се предпазите от консумация на сладко, но все още изпитвате привличане и неуспешно се опитвате да устоите на изкушението, може да разгледате алтернативата на потискане на желанието с определени храни.

Тези храни могат да задоволят потребността за сладко, без да нарушавате ограниченията си. Като ги консумирате, можете да овладеете желанието си за консумация на цял шоколад или парче торта, тъй като те влияят на същите рецептори, които се активират при консумация на захарни храни.

Какви са тези храни, които успокояват желанието за сладко?

Черен шоколад

Черният шоколад, въпреки наличието на захари, включва в себе си значително количество антиоксиданти и мазнини, които допринасят за потискане на желанието за сладко. С консумацията на само няколко парченца от черен шоколад можете да контролирате нуждата си от вредните захари.

Съдържащите се в черния шоколад антиоксиданти изиграват положителна роля за сърдечно-съдовата система и нервната система, стимулират метаболизма и поддържат стабилни нива на кръвната захар в организма.

Канела

Ефектът на канелата върху рецепторите за сладко се изразява чрез техното потискане и намаляване на жаждата за захарни храни, което спомага за усещане на наситеност. Този подход на канелата я прави особено подходяща за хора с диабет и за тези, които се сблъскват с различни метаболитни разстройства и имат излишно тегло.

Канелата предоставя източник на антиоксиданти, които намалят желанието за сладки храни, стабилизират нивата на глюкоза в кръвта и подобряват чувствителността на клетките към инсулин. Не случайно тя заема централно място в множество добавки и медикаменти, предназначени за контрол на диабета и управление на теглото.

Кокос

Въпреки че кокосът съдържа малко количество захари, той носи естествена сладост, която успокоява желанието за сладки изкушения. Кокосът е изключително богат на мазнини, което осигурява наситеност и значително количество енергия. Освен това, той има способността да предотврати склонността към консумация на вредни храни, които са изобилни на захари.