frida.bg
фастинг

Три грешки, които често правим по време на фастинг

Фастингът, известен още като „периодично гладуване“, е широко приет метод на хранене. По мнение на мнозина, ограничавайки приема на храна само в определени времеви интервали, можем да постигнем редица ползи – намаляване на наднорменото тегло, нормализиране на кръвното налягане, изчистване на тялото от токсини и дори подмладяване на организма.

Имаме възможността да изредим множество ползи от този метод, но дали сме запознати с потенциалните грешки, които може да допуснем по време на фастинг? В следващите няколко реда ще споделим три от най-често срещаните от тях. Ето ги:

Ядем прекалено много след края на фастинга

Със сигурност, след период на гладуване, вероятно изпитвате силно желание да се нахвърлите на храната и може би смятате, че се „полага“ да се насладите на изобилно хапване. Всъщност обаче ситуацията не е такава, каквато изглежда.

Прекаляването с по-голямо количество храна след гладуване може да компенсира всяка загуба на тегло, която сте постигнали през периода на фастинг. Хормонът грелин играе важна роля в усещането за глад. Но също така, той допринася и за нарастване на апетита след период на гладуване. Точно поради тази причина, когато се прехранвате излишно, нивата на грелин се повишават, правейки ви още по-гладни, отколкото сте били преди да започнете да ядете. Този фактор може да подкопае напредъка, който сте постигнали, и дори да спомогне за възстановяването на загубеното тегло.

Храним се с неподходящи неща

Мнозина избират периодичното гладуване, защото според неофициалното правило по време на хранителния прозорец може да се наслаждавате на храна каквато пожелаете. Тази идея може да бъде много провокативна, но може би не е напълно правилна. Преработените храни, въглехидратите от захаросани и сладки храни, както и напитките с високо съдържание на захар, могат да повишат нивата на инсулин в организма, което може да доведе до натрупване на тегло.

Ако изберете по-здравословни храни като зеленчуци, пълнозърнести продукти, чисти протеини и полезни мазнини, ще имате възможност не само да отслабнете, но и да подобрите състоянието на вашето здраве. Не забравяйте, че независимо от количество и калоричност, тялото реагира по различен начин на преработените храни в сравнение с тези, които са от естествен произход. Натуралните храни се усвояват по-бавно, което помага да се избегне рязкият скок в нивата на инсулин.

Не се хидратирате достатъчно

Без значение дали следвате периодичното гладуване или не, консумирането на вода е от изключително значение за процеса на отслабване, особено по време на гладуване. Това ще допринесе за усещане на ситост и ще намали податливостта ви на глад. Важно е да помните, че функционирането на вашето тяло е значително по-ефективно, когато е добре хидратирано. Дефицитът на вода може да забави процеса на отслабване, тъй като водата играе ключова роля в изхвърлянето на токсини и поддържането на метаболизма.

Ако сте почитател на кафето, винаги бързайте да изпиете допълнителна чаша вода за всяка чаша кафе, която приемате.