frida.bg
секс

Защо нямаме желание за секс? Ето възможни причини за това

За всички е ясно, че когато се говори за интимни взаимоотношения, желанието не остава постоянно, особено при жените. Много пъти може да се забележи, че желанието за физически удоволствия може да бъде променливо в зависимост от настроението, нивата на стрес и различни други фактори. В следващите няколко реда ще ви представим кои са най-честите от тези фактори:

Останали неразрешени проблеми във връзката

Ако приемем една стара класика за вярна, няма по-прекрасно нещо от интимния контакт след конфликт. Но дали действително е така? Дори ако използвате физическата близост, за да разрешите споровете си, трябва да помните, че това не разкрива същността на проблемите. Разбира се, има хора, за които конфликтите и напрежението във връзката се отразяват на тяхното желание за секс.

Липса на време

Когато сте изложени на изключително високо ниво на стрес, може буквално да усетите, че нямате желание и време за това. Този момент може да бъде подходящ да подчертаем, че планирането на сексуалния контакт може да има положителен ефект. „Въпреки че не е спонтанно, има по-голяма вероятност да се осъществи“, споделя експертът по връзки Тери Орбух за списание Women’s Health. Дори ако това не ви звучи особено сексуално, винаги може да превърнете ситуацията в своя полза. Планирането на интимността може да създаде нетърпение към момента, когато ще бъдете заедно.

Бременност

Промените в хормоналните нива по време на бременност могат да оказват влияние върху либидото. Тук можем да разглеждаме две ситуации – някои жени забелязват увеличено желание, докато при други то напълно отсъства. Във всички случаи и двата варианта са абсолютно нормални и с времето ще отстъпят.

Чувство на срам

Ако сте били възпитани по по-консервативен начин или ако думата „секс“ в семейството ви е била смятана за нещо неподходящо и срамно, е възможно това да се отрази на вашите сексуални взаимоотношения след известно време. Ако сте били възпитани с убеждението, че сексът е нещо неприлично, това може да доведе до намален интерес към него. Вариант е да се обърнете към специалист-психотерапевт за помощ и да разберете корените на чувството на срам.