frida.bg
тиквички

Какви са ползите от редовната консумация на тиквички?

Кога е последният път, когато си направихте вкусно ястие с тиквички? В пазарите и супермаркетите имаме изобилие от видове тиквички за избор. Те са подходящи за разнообразни ястия като салати, супи, пълнения, десерти, предястия, пици и още, предоставяйки ни безброй възможности за творчество в кухнята. Освен своя апетитен вкус, тиквичките също имат множество ползи за нашето здраве.

Ето някои от тях:

  1. Тиквичките се отличават като ценен източник на диетични фибри, които не само осигуряват усещане за ситост, но и улесняват процесите на храносмилане.
  2. С ниско съдържание на калории и глюкоза, но богати на вода, те са идеално допълнение към вашата здравословна хранителна програма.
  3. Предполага се, че редовното консумиране на тиквички спомага за поддържането на кожата в младежки вид, като намалява признаците на стареене чрез намаляване на уврежданията, причинени от свободните радикали върху нашата кожа.
  4. Намаляват вероятността от развитие на ракови заболявания. Съгласно изследователите от Запад, присъстващите в тиквичките витамин С, фибри и лутеин имат потенциал да намалят оксидативните увреждания на ДНК и да ограничат разрастването на раковите клетки.
  5. Тиквичките предоставят не само лутеин и зеаксантин, но и други съществени антиоксиданти, които защитават ретината, роговицата и макулата от увреждане, причинено от ултравиолетовата светлина, като по този начин помагат за запазване на зрението и предотвратяване на заболявания свързани с очите.
  6. Изявяват антивъзпалително действие. Редовната консумация на тиквички се предполага, че е способна естествено да намали възпаленията в организма, което в крайна сметка намалява вероятността от различни заболявания и неразположения.
  7. Подпомагат здравето на костите и зъбите. Тази полза произтича от наличието на лутеин, витамин К и зеаксантин в тиквичките. Допълнително, изследвания показват, че магнезият в тиквичките допринася за изграждането на здрави кости и подобрява мускулната контракция.
  8. Обогатени са с витамин С. Макар и другите зеленчуци да са известни с високото си съдържание на този антиоксидант, тиквичките наистина се отличават с висока концентрация на витамин С според изследванията. Учени считат, че една средно голяма тиквичка съдържа над 50% от дневната препоръчителна доза на витамин С.