Кога е последният път, когато си направихте вкусно ястие с тиквички? В пазарите и супермаркетите имаме изобилие от видове тиквички за избор. Те са подходящи за разнообразни ястия като салати, супи, пълнения, десерти, предястия, пици и още, предоставяйки ни безброй възможности за творчество в кухнята. Освен своя апетитен вкус, тиквичките също имат множество ползи за нашето здраве.
Ето някои от тях:
- Тиквичките се отличават като ценен източник на диетични фибри, които не само осигуряват усещане за ситост, но и улесняват процесите на храносмилане.
- С ниско съдържание на калории и глюкоза, но богати на вода, те са идеално допълнение към вашата здравословна хранителна програма.
- Предполага се, че редовното консумиране на тиквички спомага за поддържането на кожата в младежки вид, като намалява признаците на стареене чрез намаляване на уврежданията, причинени от свободните радикали върху нашата кожа.
- Намаляват вероятността от развитие на ракови заболявания. Съгласно изследователите от Запад, присъстващите в тиквичките витамин С, фибри и лутеин имат потенциал да намалят оксидативните увреждания на ДНК и да ограничат разрастването на раковите клетки.
- Тиквичките предоставят не само лутеин и зеаксантин, но и други съществени антиоксиданти, които защитават ретината, роговицата и макулата от увреждане, причинено от ултравиолетовата светлина, като по този начин помагат за запазване на зрението и предотвратяване на заболявания свързани с очите.
- Изявяват антивъзпалително действие. Редовната консумация на тиквички се предполага, че е способна естествено да намали възпаленията в организма, което в крайна сметка намалява вероятността от различни заболявания и неразположения.
- Подпомагат здравето на костите и зъбите. Тази полза произтича от наличието на лутеин, витамин К и зеаксантин в тиквичките. Допълнително, изследвания показват, че магнезият в тиквичките допринася за изграждането на здрави кости и подобрява мускулната контракция.
- Обогатени са с витамин С. Макар и другите зеленчуци да са известни с високото си съдържание на този антиоксидант, тиквичките наистина се отличават с висока концентрация на витамин С според изследванията. Учени считат, че една средно голяма тиквичка съдържа над 50% от дневната препоръчителна доза на витамин С.