frida.bg

Студен душ – какви са ползите му за кожата?

Необходимостта от ежедневно къпане не е задължителна, за да поддържате хигиена. Факторите, определящи честотата на къпане, се различават за всеки човек. Ако редовно посещавате фитнес за интензивни кардио тренировки, е препоръчително да правите ежедневни душове. Въпреки това, дерматолозите обикновено препоръчват, че не е необходимо да се къпете всеки ден.

Изборът на оптималната честота на къпане е индивидуален, както и вашата кожа. Тя може да варира от ежедневно до веднъж седмично, в зависимост от вашия начин на живот и предпочитания.

Дългите и чести душове могат дори да доведат до отнемане на естествените масла от повърхностния слой на кожата, което може да причини сухота, лющене и дразнене.

Постоянното измиване на косата всеки ден също може да изсуши скалпа, тъй като шампоаните премахват природните масла, които придават мекота и блясък на косата. Вместо това, често е добре да се къпете на всеки няколко дни и да измивате косата си по-рядко.

Предпочитането на хладни душове, въпреки че не е най-приятното преживяване, може значително да подобри вашето здраве в сравнение с топлите душове. Въпреки това, изборът на студена вода не означава, че трябва да се подлагате на ледена обсипка.

Извлечението на ползи от по-хладните душове може да се прояви като истински благосъстояния за вашата кожа. Съкращаването на продължителността на душа и понижаването на температурата могат да допринесат за по-мека и гладка кожа, както и за копринено блестяща коса.

Важно е да се има предвид и позитивното влияние върху околната среда. Според Програмата за устойчиво развитие на Университета в Бостън, американците използват средно 25 300 галона вода на година. Това означава, че като съкратите времето на душ си само с две минути, може да намалите изразходваната вода с 10 галона седмично.

Запазването на здрава и привлекателна кожа се започва в банята. Началният стъпка може да бъде да планирате душовете си само за дните, в които трябва да измивате косата си. През тези дни може да се стремите да ограничите времето, което прекарвате под душа, в интервал от пет до десет минути. Изборът на студена или хладка вода е препоръчителен, а за почистване използвайте нежно почистващо средство.