frida.bg
кокос

Ето защо е добре да започнем за похапваме кокос по-често

Кокосът стана невероятно популярен през последните години и не е трудно да се разбере защо. Тази универсална съставка има безброй ползи – може да се използва за всичко, от готвене и почистване, до грижи за косата и премахване на грим. Кокосовата вода е изключително благоприятна за здравето със своите електролити, антиоксиданти и витамин C.

Плодът на кокосовия орех е още по-специален. Той може да замести млечните продукти във вегански десерти, като сладолед и кисело мляко, да добави хрупкавост на мюсли и дори да се смеси с различни сосове. Когато става дума за благосъстояние, популярността на кокоса е във възход.

Ако се чудите дали да включите кокос във вашата следваща покупка за седмицата, ето три причини, които ще ви убедят да го направите.

Помага при възпаление

Кокосът е важна част от здравословната диета, тъй като съдържа полифеноли, които проявяват антиоксидантна активност. Необработеното кокосово масло е изключителен източник на фенолни съединения като кафеена киселина и ферулинова киселина. Тези полифеноли предоставят антиоксидантни свойства, които помагат да се компенсират окислителните свободни радикали, отговорни за възпалителни процеси. За да се възползвате максимално от антиоксидантните и противовъзпалителни ползи, изберете свеж, необработен кокос и/или негово масло.

Помага за здравето на червата

Според диетолога Кели Спрингър, кокосът е изключително благоприятен за червата, защото е богат на фибри, които подпомагат здравето на вашата микробна флора, осигурявайки необходимата храна за добрите чревни бактерии да се размножават и процъфтяват.

Кокос за блестяща кожа

Кокосът, особено кокосовото масло, може да бъде изключително полезен за кожата. Нанасянето на необработено кокосово масло върху тялото може да успокои възпаления и зачервявания, възстанови нивата на влага и дори да насърчи бързото зарастване на рани.

Спрингър посочва, че кокосовото масло е богато на мазнини, които помагат на тялото да абсорбира витамини Е и А, известни като антиоксиданти, които защитават и възстановяват кожата. Трябва обаче да обърнете внимание, че кокосовото масло е комедогенно, което може да доведе до запушване на порите, особено ако имате склонност към акне. Затова ако сте склонни към акне, трябва да го избягвате.