frida.bg
пъпеш

Причини да похапваме по-често пъпеш през лятото

Лятото е предпочитаният ни сезон поради възможността да се наслаждаваме на изобилието от наши любими плодове. Един от тях е добре охладеният пъпеш, който може да се сервира с диня, горски плодове, ананас и други.

Може би предпочитате да го консумирате като смути? Независимо от начина, пъпешът е сочен, вкусен и стана неизменна част от лятното ни меню, тъй като ни помага да се поддържаме хидратирани и свежи. В няколко добри причини да го консумирате по-често през летния сезон включваме:

  1. Хидратация: Пъпешът съдържа около 90% вода, което го прави идеален избор за хидратация през горещите летни дни. Консумирането му помага да поддържаме балансирано ниво на течности в организма.
  2. Богат на хранителни вещества: Пъпешът е богат на витамини и минерали, като витамин А, С и калий. Той подпомага здравето на очите, имунната система и сърдечно-съдовата функция.
  3. Ниска калорийност: Ако се стремите към здравословно хранене и отслабване, пъпешът е отличен избор, тъй като е много ниско калоричен, но в същото време наситен и вкусен.
  4. Антиоксиданти: Пъпешът съдържа антиоксиданти, които помагат да се намали възпалението в организма и да се защитят клетките от увреждане.
  5. Детоксикация: Благодарение на високото му съдържание на вода, пъпешът помага за изчистването на токсините от тялото и подпомага здравословната функция на бъбреците.

Така че независимо от начина, по който предпочитате да се наслаждавате на пъпеша – свеж, в салати, смути или както ви диктува въображението, е ясно, че този вкусен плод може да ни предостави много ползи през лятото и да подобри нашето общо здравословно състояние.

Но знаете ли, че той е полезен и за сърцето?

Едно от ползотворните свойства на пъпеша за здравето на сърцето е, че той е източник на калий, който е известен със своите способности да регулира кръвното налягане и по този начин подобрява състоянието на сърцето. Също така, пъпешите са богати на съединение, наименувано аденозин, което се счита за полезно за сърдечния мускул, тъй като има свойство да разрежда кръвта, според научните изследвания.