frida.bg

Какви ползи има витамин А за нашата кожа?

Всекидневно се появяват все повече и повече нови продукти, които производители и търговци уверено твърдят, че са изключително полезни за кожата.

Съставките на тези продукти на пръв поглед изглеждат познати, но ние се чувстваме несигурни и доста плахо се доверяваме на въздействащата реклама.

Важно е да разберем точно какво действие има всеки от тези продукти и от какво се състои. Понякога простото съкращение не е достатъчно.

Поради факта, че често сме обсъждали ползите на витамините за кожата, сега ще се фокусираме върху най-популярния от тях – витамин А.

Защо той е толкова популярен и с какво точно успява да се нареди на върха сред най-препоръчваните продукти за кожата?

1. Ефект

Използването на високи концентрации от витамин А при нанасянето върху кожата има изключителна ефективност, тъй като той действа по начин, който стимулира нормализирането на клетките и има подмладяващ ефект. За да постигнете желаните резултати, е важно да се има предвид, че необходимо е да се използва висока концентрация от витамин А.

2. Предимства

Витамин А има изключително предимство за кожата, като нормализира производството на себум. Това води до подобрение на общото състояние на кожата при акне и хидратация на сухата кожа.

3. Слънце

Много често ни се препоръчва от професионалисти да използваме витамин А, ако имаме увредена кожа от слънцето. Причината за това е, че витамин А стимулира по-бързото възстановяване на кожата, нормализира увредените клетки и значително намалява появата на тъмни пигментни петна.

4. Време

Постоянно се интересуваме колко време ще отнеме, за да забележим ефекта. В действителност, при млада кожа, ефектът се появява значително по-бързо. При жени над 35 години може да отнеме няколко седмици или дори месец, преди да се забележат промени.

5. Вреди

Важно е да се има предвид, че когато започвате лечение на кожата с витамин А, трябва да увеличавате дозата постепенно. Започнете с ниска концентрация и след определен период на време постепенно повишавайте. В противен случай съществува риск да претоварите кожата и да се сблъскате с проблеми като зачервяване, изсветляване и сухота.