frida.bg

Храните, които помагат срещу хълцане

Погълването на въздух заедно с храната при бързо хранене, нездравословен начин на живот или употребата на някои лекарства може да доведе до хълцане. Въпреки че обикновено трае няколко минути, понякога хълцането може да продължи часове. За да решите проблема, може да се ползват някои храни, които помагат срещу хълцането.

Кардамонът на прах може да помогне на диафрагмата да се отпусне, като така спре хълцането. За това можете да сварите половин чаша вода и да добавите чаена лъжичка прясно смлян кардамон на прах в нея. След като течността изстине, я прецедете и бавно я изпийте, за да почувствате незабавно облекчение.

Гхи има успокояващ ефект върху раздразнената диафрагма и също така помага за овлажняване на изсушеното гърло, причинено от липса на влага. Семената на синапеното растение могат да помогнат за премахване на частици, които са се задържали в храносмилателната тръба и така помагат за спиране на хълцането. За да използвате тези средства, смесете половин чаена лъжичка семена на синап с половин чаена лъжичка чисто гхи и бавно консумирайте получената смес.

Фъстъченото масло има гъста текстура, която абсорбира всяко вещество, присъстващо в храносмилателната тръба и устата. Когато дъвчете и отделяте фъстъченото масло от езика и зъбите си, се прекъсват дихателните модели, което осигурява облекчение от въглеродния диоксид, който може да сте погълнали по време на бързото хранене. Ако хълцането не се спира, можете да консумирате голяма чаена лъжичка фъстъчено масло на всеки час.

Неовкусеното кисело мляко и солта могат да ви помогнат да се освободите от хълцането. Киселото мляко има антибактериални и антисептични свойства, докато солта помага да се успокои раздразнената ви диафрагма. Можете да пиете бавно една кофичка кисело мляко, добавяйки една чаена лъжичка сол и разбърквайки добре съдържанието.

Захарта действа като абсорбент и по този начин упражнява налягане върху всяка частица храна, заседнала в устата. Можете да погълнете чаена лъжичка захар, без да я дъвчете, оставяйки я да се разтвори бавно. Когато водата се смеси със захарта, се осигурява допълнителна сила, която помага да се измие всякакъв остатък, оставен след въздействието на захарта.