frida.bg

3 причини за постоянни скандали във връзката

Дори в най-стабилните връзки има моменти, когато скандалите изглеждат все по-чести и се усеща като да сме блокирани на едно място, говорейки на различни езици. Защо е трудно да се разберем? Какво се обърка по пътя? Припомняме си с топлина дните в началото на връзката, когато нямаше търпение да бъдем заедно, да гледаме филми, да слушаме музика… Все повече ценим времето, в което можем да бъдем сами, с нашите мисли – далеч от всичко и всички, включително партньора ни. Връщаме се у дома със свито сърце, в очакване на следващия скандал – и така, ден след ден.

Ето три причини, поради които това се случва на много хора:

По-големият проблем упорито се избягва

Скандалите, които се случват във връзката ви, може да бъдат сигнал, че съществува по-сериозен проблем. Вероятно това е тема, която и двамата, осъзнавайки го или не, избягвате – може би имате нужда от повече внимание или страдате от ревност? Може би тайно се чувствате самотни или неразбрани? Понякога травми от минали връзки също могат да изникнат и да ви отведат в грешната посока на мислене. Решението е да комуникирате повече. Опитайте се да идентифицирате проблемите с истинските им имена. За тази цел е много важно да се засегнат важните въпроси със спокоен ум, с ясна представа за това, което искате да изразите, и най-важното – начинът, по който го комуникирате. Спокоен тон и подход могат да ви помогнат да бъдете чути и разбрани. Често мъжете игнорират думите ни, ако говорим високо или изкрещяваме.

Имаме погрешни подбуди

Изследвайте причините, поради които се появяват скандалите или, с други думи, опитайте се да разберете защо започвате караниците. Ако вашата цел е конструктивна – например, да подобрите вашата връзка, да я направите по-силна или да я заздравите – уверете се, че партньорът ви разбира това. Покажете, че сте готови да направите това, защото все още ви пука за вас и за вашите отношения. Ако обаче се вижда, че скандалите се използват с цел да нараните един друг и забелязвате, че и партньорът ви също иска да ви нарани, внимавайте – това може да бъде сигнал, че нещата между вас не вървят в правилната посока. Може би е време да помислите за почивка един от друг.

Не желаете да чуете мнението на другия

Често жените влизат в спор с половинката си, като смятат, че само техното мнение е правилно. Започват разговора със защититна позиция, готови за бой. Това обаче може да доведе до още по-голямо затваряне от страна на партньора. Вместо това, опитайте да изслушате партньора си и му дайте възможност да изрази своето мнение. Може би ще се изненадате, че той всъщност споделя вашите възгледи, просто ги изразява по различен начин. Подхождайте към диалога с предразположение за разговор – това е печелившата формула за вас двамата. Опитайте се да се поставите на мястото на вашия партньор и му обяснете подробно и детайлно как се чувствате и защо.