frida.bg

Тези храни е по-добре да се ядат сурови

Правилното хранене е от съществено значение за поддържането на здравословността и хубавата фигура, като храната, която консумираме, осигурява на организма ни необходимите хранителни вещества.

Въпреки това, някои храни губят част от своите полезни свойства, ако бъдат готвени. Термичната обработка намалява витамините, минералите и антиоксидантите, които са съставни части от тях, тъй като тези вещества са чувствителни на топлина. Това означава, че организмът ни може да бъде лишен от ценните им качества.

Има някои храни, които е предпочитателно да се консумират сурови, за да запазят максималната си хранителна стойност. Това включва свежи плодове и зеленчуци като ябълки, моркови, салата, краставици, домати и броколи. Суровите плодове и зеленчуци са богати на витамини, минерали и фитохимикали, които са от съществено значение за нашето здраве.

Важно е да се отбележи, че не всички храни трябва да се консумират сурови. Някои от тях се ползват от термичната обработка, за да станат по-добре усвоими и безопасни за консумация. Например, готвените зърнени култури и меса са важни източници на хранителни вещества.

Все пак, включването на свежи сурови храни в нашата хранителна програма може да ни помогне да се възползваме от максималните им ползи за здравето.

Лук и чесън

Лукът и чесънът са изключително полезни храни. Те съдържат веществото алицин, което има силни антиоксидантни свойства. Въпреки това, алицинът губи своите полезни свойства при готвене. Затова е препоръчително да консумирате лук и чесън сурови, когато е възможно.

Червени чушки

Суровите червени чушки са отличен източник на витамин C, който се съдържа в големи количества в тях. Те дори са по-богати на витамин C в сравнение с цитрусовите плодове. При готвене, витамин C се разгражда и губи своите полезни свойства. Затова е препоръчително да консумирате червените чушки сурови, за да се възползвате от високото им съдържание на витамин C.

Плодове

Готвенето на плодовете причинява загуба на значителна част от техните хранителни качества. Най-добре е да ги консумирате в свежо състояние, без термична обработка, за да се възползвате от пълния им набор от ценни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Въпреки това, в някои случаи може да се наложи да ги подложите на термична обработка при приготвяне на печива и сладкиши. Важно е обаче да имате основната насоченост да консумирате плодовете в свежо състояние, за да запазите непокътнатите им хранителни свойства.

Спанак

Спанакът е сред най-добрите източници на витамин С, заедно с червените чушки. Витамин С е изключително чувствителен към топлина и лесно се разгражда при готвене. Затова най-добре е да се консумира в сурово състояние, за да запазите неговите полезни свойства. Освен това, спанакът съдържа и значително количество магнезий, който също може да се намали при готвене.