frida.bg

Ако сте болни от диабет – не пипайте тези храни

Диабетът е изключително коварно заболяване, което може да се развие незабелязано и да засегне множество органи и системи в организма. Въпреки че храната не е единственият фактор, който влияе върху диабета, тя играе съществена роля в контролирането на нивата на кръвната захар и инсулина. Правилното хранене може да помогне да се поддържат стабилни нива на кръвната захар, без рязки колебания и високи върхове.

При диабет е важно да се избягват определени храни, които имат висок гликемичен индекс и могат да доведат до значително и бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Това може да предизвика отрицателни реакции в тъканите и органите на организма. Поради това, е най-добре да се избягват напълно тези храни.

Ето някои от тях:

Бял хляб

Храните, приготвени от бяло пшеничено брашно, включително белият хляб, са забранени при диабет, тъй като те имат висок гликемичен индекс, който предизвиква бързо и значително повишаване на кръвната захар.

Рафинираното бяло брашно, използвано за тези храни, е лишено от ценните фибри и протеини, които се съдържат в целите зърна. Това го прави нездравословно както при диабет, така и в общ план. Същата логика се отнася и за белия ориз, който се препоръчва да се избягва при диабет в сравнение с пълнозърнестите варианти като кафяв, черен или червен ориз.

Сушени плодове

При диабет трябва да бъдете внимателни с общата консумация на плодове. Сушените плодове, от своя страна, трябва да бъдат изцяло избягвани, тъй като те са значително по-концентрирани във въглехидратния си състав в сравнение с пресните плодове. Процесът на дехидратация води до концентриране и насищане на захарите в плодовете в много по-голяма степен отколкото при техния свеж вид.

Прясно мляко

Консумацията на прясно мляко не е най-подходящият избор при диабет. Млечните продукти съдържат въглехидрати, които могат да повишат нивата на кръвната захар и да влошат инсулиновата резистентност. Въпреки това, киселото мляко е изключение от това правило. Можете да си позволите по една чаша кисело мляко на ден, тъй като то обикновено има по-нисък въглехидратен състав и по-малък ефект върху кръвната захар.