frida.bg

Знаете ли, че ягодите помагат на очите и сърцето?

Много хора обожават ягодите, които вече се продават на пазара у нас. Червените плодове са не само много вкусни, но и богати на антиоксиданти и съдържат ценни хранителни вещества, които имат положителен ефект върху здравето на хората.

Ягодите са източник на витамин С, витамини от група В, както и на минерали като калий, желязо и магнезий.

Антиоксидантите, като витамин С, флавоноиди и фенолни фитовещества, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат при проблеми със зрението.

Свободните радикали и липсата на определени хранителни вещества са основни причини за нарушения в функциите на очите. С възрастта, вредните свободни радикали могат да предизвикат сериозни увреждания на очите, инфекции, сухота, дегенерация на зрителните нерви, макулна дегенерация и зрителни проблеми.

Витаминът С, фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите имат отлични антиоксидантни и противоракови свойства. Изследване показа, че консумацията на ягоди помага за намаляване на растежа на туморни клетки.

Консумацията на ягоди предотвратява ранните увреждания, които могат да доведат до развитие на тумори. Известно е, че голямото количество ягоди може да бъде полезно при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода.

Ягодите са изключително богати на полифеноли, които имат положителен ефект върху здравето на мозъка. Редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини може да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивни нарушения.

Полифенолите, съдържащи се в плодовете, също така забавят процеса на стареене на тъканите, включително и мозъчните тъкани.

Ягодите са източник на калий и магнезий, което ги прави полезни при високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.

Също така, ягодите спомагат за намаляване на нивото на вредния холестерол. Някои от витамините от група В, съдържащи се в ягодите, са полезни за заздравяване на сърцето.

И така, надяваме се, че сте добили представа за какво са полезни ягодите и защо си струва да ги похапваме възможно най-често. Е, смятате ли още сега да се разходите до магазина?