frida.bg

Не забравяй винаги да поставяш себе си на първо място

Дали сте чували израза „Бъдете там за другите, но никога не забравяйте себе си.“?

От рано ни се преподава за емпатията и грижата към другите, което е изключително важно и похвално. Въпреки това, изглежда често забравяме да научим как да се грижим и за себе си. След като пораснем, насочваме вниманието и енергията си към хората около нас и започваме да пренебрегваме собствените си нужди.

Започваме да смятаме, че грижата за себе си е себичност. Опитваме се да спасим всеки, жертвайки собствените си интереси. Не осъзнаваме, че когато пренебрегваме себе си, ние научаваме другите как да се отнасят към нас. Те може да станат зависими от нашата грижа или да очакват постоянно да даваме безпричинно.

След време стигаме до ситуация, в която изпитваме неудовлетвореност от себе си, изразяваме твърде много самокритика, не се чувстваме доволни от живота си, губим мотивацията, връзките ни се развалят, ставаме нервни и уморени.

Ето какво можем да спечелим, ако поставим себе си на първо място:

По-добро здраве

Има научно обяснение за двата основни типа рефлексни действия, които са симпатикови и парасимпатикови. Симпатиковият рефлекс е нашият отговор при извънредни ситуации, известен още като реакция на борба или бягство. Някои изследвания показват, че продължителният стрес може да подтикне тялото да реагира с подобни действия. Това включва освобождаването на специфични хормони като адреналин, което може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и намаляване на имунната система.

Поради това е важно да научим да не вземаме проблемите на другите хора лично и да се научим да се освободим от тях. Съчувствието и грижата за близките ни са важни, но не трябва да забравяме да се грижим и за себе си. Необходимо е да се съсредоточим върху нашето собствено благополучие, тъй като изоставянето на себе си може да навреди на нашето здраве и добро самочувствие.

По-високо самочувствие

Когато редовно отделяме време за себе си, изпращаме положително послание към нашия мозък и стимулираме освобождаването на ендорфини, които подобряват нашето самоуважение и увереност. Това ни дава възможност да открием нови страсти и цели, като постигаме по-голяма грижа за себе си като цяло.

По-ефективна производителност

Придаването на значение на грижата за себе си ни помага да се насочим към това, което е истински важно за нас. Като определим приоритетите си, можем да се концентрираме и да изразходваме енергията си върху това, което ни вълнува, извън сферата на семейството и приятелите. Това може да включва осъществяването на мечти за пътуване, развитие на нови умения, бюти терапия и други.

Като отделяме време за себе си и поставяме себе си на първо място, намаляваме ненужните отлагания и отвличания от времето, които често ни пречат да правим неща, които са важни за нас или да постигнем нашите цели.