frida.bg

5 неща, които допринасят за разрушаване на връзката

Всички двойки желаят да имат щастлива и удовлетворителна връзка, но колко от тях наистина полагат усилия, за да постигнат това? Истината е, че всяка връзка, въпреки любовта между партньорите, изисква непрекъснато грижене и поддържане.

Изневярата е един от най-честите фактори, които довеждат до края на връзката. Въпреки това, не е задължително да има физическа изневяра, за да се разруши една връзка. Някои вредни поведения, които се повтарят през времето и стават своеобразен „запазен модел“ за двойката, могат да бъдат причина за нещастие и последващо раздяла. Ето и пет от тях:

Поведение, което е пасивно-агресивно

Много хора предпочитат да избягват пряките конфликти с партньора си, когато имат притеснения или проблеми. Въпреки това, този избор може да бъде неблагоприятен за здравето (както и грубото и нападателно комуникиране на проблема). Затърканият в себе си гняв нараства и води до пасивно-агресивно поведение. Пасивно-агресивното поведение не е открита атака, но възприема се като много неприятно от другия човек.

Връзката се приема за даденост

На първоначален етап, партньорите може да се чувстват изключително добре заедно, което е прекрасно. С течение на времето, обаче, те започват да се чувстват прекалено комфортно и приемат връзката си за даденост. Стават лениви в отношението си към любовта и вече не оценяват партньора си по същия начин. Взимането на партньора за даденост може да доведе до липса на любов, уважение и благодарност.

Твърде голяма критичност

Конструктивната критика е полезен инструмент, който помага на човек да се развива и подобрява. Важно е да бъдем отворени към нея. От друга страна, излишната критичност обикновено не мотивира другия човек да промени нещо, а само създава негативни емоции и отчуждение. Всяка критика може да бъде представена по по-деликатен начин, което увеличава вероятността другият човек да я приеме. Критикуващият често се поставя в ролята на някакъв „специалист“, който иска да промени своя партньор. Прекомерната критика създава напрежение във връзката и може дори да доведе до раздяла.

Границите не се зачитат

Човек не притежава своя партньор. Не може да действа с него по свое желание. Особено важно е да се уважават личните граници чрез зачитане на индивидуалните предпочитания и граници. Границите често показват какво е приемливо и неприемливо за даден човек. Ако партньорите не спазват тези граници, нито един от тях няма да се чувства удовлетворен във връзката и съществува голяма вероятност тя да приключи.

Избягване на разногласия

Във всяка връзка винаги ще има нещо, което може да създаде проблеми – нещо, което дразни единия партньор и обратното. Това е неизбежно, тъй като хората са различни. Избягването на конфликти чрез мълчание не е препоръчително, защото това само създава видимост на спокойствие. Както вече беше посочено, някои партньори може да приемат пасивно-агресивно поведение. Игнорирането на проблемите не е магическо решение за тяхното разрешаване. Напротив, проблемите се натрупват и в един момент могат да избухнат. Затова е от съществено значение да се осъществява адекватна комуникация за успешната връзка.