frida.bg

Според последни проучвания: Кафето с мляко бори възпаленията в организма

Какви са предпочитанията ви относно начина на приготвяне на кафето? Дали предпочитате силно и чисто кафе или добавяте мляко?

Изглежда, комбинацията от кафе и мляко може да има ползи за нашето здраве, особено поради наличието на полифеноли – естествени антиоксидантни съединения, които са известни с множество ползи за здравето, включително за сърдечното здраве и имунитета.

Нови проучвания показват, че полифенолите могат да бъдат полезни за борба с възпаленията в организма, когато се комбинират с протеини в хранителните източници. Изследователи от Департамента по хранителни науки на Университета в Копенхаген и Департамента по биомедицински науки в Дания са изследвали ефектите на полифенолите, когато се комбинират с мляко.

Изводите от изследването показват, че комбинацията от полифенолите от кафето и аминокиселините от протеина в млякото може да засили противовъзпалителните ефекти на имунните клетки. Според авторите на проучването, тази комбинация е два пъти по-ефективна в борбата с възпалението, отколкото полифенолите самостоятелно. Те предполагат, че комбинирането на храни, богати на протеини, с тези, богати на полифеноли, може да подобри противовъзпалителните им ефекти.

За ползите на кафето може да се говори наистина много

Освен кафето, има и други храни, които са богати на полифеноли. Някои от тези храни включват горски плодове, зехтин, артишок, тъмен шоколад, боб, звездовиден анасон, ядки, мента, ябълки, сливи, спанак, червен лук, цикория, черен и зелен чай, какао на прах, червено вино и други.

Най-добрите източници на аминокиселини включват храни като ядки, месо, риба, семена, млечни продукти, бобови растения, домашно птиче месо, ферментирана соя и други. Ако става въпрос за мляко, е предпочитателно да се избере качествено, прясно мляко. Освен това, като изберем да комбинираме богати на аминокиселини храни с храни, богати на полифеноли, като горски плодове, зехтин, артишок, тъмен шоколад и други, можем да получим по-силни противовъзпалителни ефекти за нашето тяло.

Полифенолите могат да помогнат още за регулиране на кръвната захар, защита на сърцето и предотвратяване на хронични заболявания.