frida.bg
тъмни кръгове под очите

Тъмни кръгове под очите – какво ги предизвиква и как да се избавим от тях?

Китайското издание Sina разкрива, че тъмните кръгове под очите могат да бъдат предизвикани от различни фактори. Един от тях е честото събуждане през нощта, което може да доведе до умора на очите и емоционална нестабилност. Освен това, те могат да бъдат признак на стареене, когато венозният кръвоток се забавя и кожата около очите не получава достатъчно кислород. Вените в тази област могат да се замърсят с въглероден диоксид и метаболитни отпадъци, което може да допринесе за посиняването на кожата. Освен това, тъмните кръгове могат да бъдат свързани с хронична хипоксия. Подкожната мазнина около очите може също да изтънява с възрастта, което може да доведе до по-забележими тъмни кръгове.

Хроничен ринит

Сутрешният ринит може да бъде причина за появата на тъмни кръгове под очите. Кихането или подсмърчването могат да увеличат кръвообращението в областта на очите, като резултатът е формирането на тъмни кръгове. Следователно, може да се заключи, че черните кръгове под очите могат да бъдат директно свързани с хроничния ринит.

Хроничен гастрит

Появата на синини под очите може да бъде свързана с продължителни здравословни проблеми при храносмилането и усвояването на храната. Тези тъмни кръгове стават особено видими при хора, които страдат от хронични стомашно-чревни заболявания.

Хронично заболяване на черния дроб

Когато черният дроб е заболял за продължителен период или се увеличи, може да се появят пигментации около клепачите, които обикновено се наричат „черни очи“.

Метод за ограничение на тъмните кръгове под очите:

  • Смесете прясно мляко и студена вода в равни части, накиснете памучни тампони в разтвора и ги оставете върху очите си за 15 минути.
  • Нанесете маска от кисело мляко върху клепачите и я оставете да действа за 10 минути.
  • Накиснете памучни тампони в охладен чай и ги приложете върху очите си за 15 минути.
  • Варете няколко яйца, махнете черупките, увийте ги в кърпа и масажирайте затворените си очи.
  • Поставете резенчета ябълка върху клепачите си за 15 минути.