frida.bg
отслабване

Учените вярват, че този плод е ключ към отслабването

Има плод, който помага да топим калориите и да се отървем от излишните килограми. Според американски изследователи, това са вкусните боровинки – онези малки дарове на природата, които толкова обичаме.

Оказва се, че боровинките са не само вкусни, но и изключително полезни, включително за нашето вталяване. Ако комбинираме консумацията им с редовен спорт, това няма как да не доведе до резултати.

Според направеното изследване, похапването на едва 25 гр. лиофилизирани боровинки на ден стимулира организма да гори повече мазнини от обикновено по време на тренировка.

Освен това, боровинките помагат на мускулите да запазят своите запаси от гликоген, което, както знаем, е основният източник на енергия в човешкия организъм.

Всичко това води до извод, че консумацията на този плод може да ни позволи да тренираме по-продължително време, което от своя страна да допринесе за по-добри резултати.

Вкусните боровинки крият множество ползи за здравето

Както знаем, боровинките са лилави на цвят, но знаете ли защо това е така? Причината е съдържането на високи нива на антиоксиданта антоцианин, който им придава добре познатия лилав отенък. Според направени проучвания, антоцианинът увеличава окисляването на мазнините.

В проучването на Калифорнийския политехнически държавен университет са участвали 11 мъже-велосипедисти. Тестовете са показали, че действително след консумацията на боровинки, велосипедистите са изгаряли повече мазнини от обикновено, благодарение на степента на окисление. Освен това, те са изгаряли и по-малко от гликогенните си запаси, което от своя страна е довело до повече енергия.

Иначе от боровинките има доста ползи за здравето, които са доказани с времето. Те съдържат фибри, витамини C и K, манган и др. Според някои проучвания, те действат срещу увреждането на ДНК, което от своя страна води до забавяне на процесите на стареене и появата на ракови заболявания. Отделно от това, понижават кръвното налягане и могат да помогнат за предотвратяването на сърдечни заболявания.

Е, убедихме ли ви, че е наистина добра идея да консумирате боровинки?