frida.bg

Какво прави краставиците толкова полезни за кожата ни?

Отдавна е известно, че краставиците са зеленчук, който има страхотни ползи за кожата. Това е причината, поради която тя се използва при различни козметични процедури. Известно е, че тя има свойствата да успокоява кожата, да намалява зачервяването и да хидратира.

Освен това, краставиците са богати на антиоксиданти, което означава, че могат да помогнат за премахване на пъпките и да поддържат кожата в оптимално състояние.

Имайки предвид, че в краставицата се съдържа около 96% вода, не е изненадващо, че тя толкова добре хидратира. Освен това, в този зеленчук има богато съдържание на витамини A, B1, B2, C и K. Към тях можем да добавим важни минерали като цинк, желязо и манган. Това помага за противовъзпалителна дейност, докато антиоксидантите се борят със свободните радикали.

Краставицата може да се използва по множество различни начини като козметичен продукт. Можете, например, да си направите маска с нейна помощ. Или да я използвате като продукт за околоочния контур. Установено е от изследвания, че зеленчукът успешно третира и увреждания, причинени от слънчевите лъчи.

Защо е толкова важно, че краставицата има богато съдържание на Витамин С? Защото този ключов витамин действа страхотно в битката със стареенето. Той намалява бръчките, като засилва производството на колаген и успешно заздравява кожата в битката със свободните радикали.

Колкото до витамин B, той помага за наличието на здравословен тен, а витамин К действа позитивно за стимулирането на добрия приток на кръвта, като освен това намалява тъмните кръгове около очите.

Не на последно място, в краставицата се съдържа и магнезий, който има множество полезни функции за здравето, включително и за кожата.

Имайки предвид всичко това, добре е да помислим как можем да използваме краставицата по-осезаемо в грижата за нашата кожа. Добрата новина е, че тя не е толкова скъпа, поради което всеки може да си я позволи, сравнено със свръхскъпите кремове в магазините. Е, ще пробвате ли?