frida.bg

5 навика, които са истински враг на отслабването

Всички искаме да изглеждаме възможно най-добре, а това често е свързано с излишните килограми. Истински щастливки са жените, които не се притесняват за нещо подобно.

Но знаете ли, че има някои навици, които са определяни като истински врагове на отслабването? В тази статия ще засегнем някои от тях. Помислете си – дали и вие сте тяхна жертва?

Спим твърде много

Ясно е, че да спим малко е проблем. Но да спим твърде много – това също е проблем. Според множество проучвания, прекомерният сън може да доведе до по-висок индекс на телесната маса. Поради това всеки лекар ще ви каже, че е оптимално да спим между 7 и 9 часа на вечер, но не повече.

Не допускаме достатъчно светлина вкъщи

Едно скорошно проучване установи, че когато вкъщи няма достатъчно слънчева светлина, това води до забавяне на метаболизма, а самото ни тяло не може да се събуди достатъчно качествено. Препоръчва се поне 20-30 минути слънчева светлина на ден. Не забравяйте, че това е и натуралният начин да си набавяме така важния витамин D.

Не си оправяме леглото

Сигурно това ви звучи доста странно, но определено има логика. Националната фондация за сън на САЩ установява, че хората, които редовно си оправят леглата, могат да се похвалят с по-качествен сън нощем. А както знаем, добрият сън е важен за здравето и за оптималното тегло.

Забравяме да се претеглим

Според учени от престижния университет „Корнел“, ако се теглим всеки ден на кантара, това насърчава желанието ни да отслабнем. Най-добре е да го правим сутрин, преди да сме закусили или да сме пили кафе или чай.

Ядем твърде малко на закуска

Точно така – ядем твърде малко на закуска, а не обратното. И това може да е проблем. Според учени от Тел Авив, сутрин не бива да се лишаваме от храна. Ако поемем нужното количество протеин и въглехидрат, това ще ни засити и ще ни позволи по-лесно да следваме хранителния си план през деня.