frida.bg

Учените изясниха защо не е трябва да спим с животни в едно легло

Животните са добри приятели на хората, а в някои семейства домашните любимци се радват на привилегиите на равноправни членове. Ако делите леглото си с домашния любимец, но в същото време се стараете да се грижите за здравето си, може да се останете разочаровани – според последно изследване животните не трябва да спят в леглата ни. Здравето на човек може да зависи от спазването на това правило.

Dyson публикува изследване, базирано на проучване, проведено сред 12 309 души в 11 държави. Оказва се, че хората не са добре запознати с праха у дома и неговото възайствие върху здравето, особено когато става въпрос за домашни любимци. Вируси и микроскопичните изпражнения на прахови акари, които не могат да бъдат видяни с просто око, се закрепят върху козината на домашните любимци, твърдят учените. Домашните любимци от своя страна пренасят всичко това в леглото на своя стопанин.

79% от американците не почистват редовно своите легла и матраци, въпреки факта, че са „развъдник на микроскопичен свят от орагнизми“

Проучването установило, че 3 от 4 собственици на домашни любимци по света не подозират, че прахът остава върху техните домашни любимци. В същото време почти половината от собствениците на животни в САЩ спят с домашните любимци в едно легло.

Много собственици на котки и кучета вярват, че алергиите към домашни любимци са причинени от козината, но някои алергии са предизвикани от алергени, открити в пърхота на животните. Близо половината от собствениците на домашни любимци почистват козината на животните поне веднъж седмично, но около 75% от тях използват само четка или гребен. Това означава, че микроскопични частици пърхот и прах остават върху животните и могат да се разпространят из дома.

Обезпокоително е, че хората чистят само, когато забележат прах по пода. Много от праховите частици са с микроскопичен размер. Докато хората забележат прах вкъщи, много вероятно е домът вече да е развъдник на прахови акари, казва микробиологът на Dysan Моника Щутцен.