frida.bg

Защо се чувстваме уморени сутрин?

Всеизвестно е, че за да се чувстваме добре и да сме здрави, трябва да спим около 8 часа през нощта. Но колко много пъти, дори изпълнявайки това изискване, на сутринта се събуждаме като пребити. Често умората продължава да изцежда силите ни, независимо че за деня, вече пием второто си кафе.

Някои хора страдат от проблеми със съня поради здравословни причини. Но за повечето от нас се отнасят определени фактори, които след събуждане, ни карат да се чувстваме като парцал. Ето някои причини защо сте уморени сутрин:

Вали дъжд

Не, лошото време, причиняващо дискомфорт, не е мит. Когато се събудим в мрачна и дъждовна утрин, ставането от леглото е доста трудна задача. Това е така, защото слънчевите лъчи са малко. Тялото ни произвежда по-малко серотонин, хормонът, който ни зарежда с енергия и ни кара да се чувстваме щастливи. В такъв случай имаме нужда от повече кафе, а защо не и от малко разведряваща музика.

Хормонални промени

При онези от нас, преминаващи през менструалния цикъл, промяната в хормоните се отразява на качеството на съня. По време на втората част от цикъла, когато нивото на естрогена се повиши и после бързо спадне, ще забележите, че се чувствате изтощени. Недостигът на желязо в кръвта в комбинация със загубата на кръв по време на менструалния цикъл води до умора. Нивото на хормона тироид, който в важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, също влияе върху съня. Недостигът на хормона причинява безсъние и често това е една от причините да се чувстваме уморени.

Кофеинова зависимост

Колкото повече кафе пием, толкова повече се увеличава кофеиновата резистентност в организма ни. Онази голяма чаша с кафе, която всяка сутрин ни е ободрявала, вече не върши работа. Кофеинът потиска аденозиновите рецептори, затова ни се доспива. Пиейки кафе, ние наистина се събуждаме, но след известно време кофеинът изчерпва действието си и тогава натрупаният аденозин ни кара да се чувстваме изтощени. Ето, че отново посягаме към поредната чаша кафе.

Пиете алкохол вечер

Отпразнувайте началото на златната есен с тази уникална скраб с круши

Не става въпрос за бурни партита с обилно количество алкохол. Дори ако сте се наслаждавате на приятна вечеря с чаша вино, вие сте изложени на влошено качество на съня. Докато в много случаи алкохолът лесно ни приспива, процесът на усвояването му от организма нарушава съня и намалява качеството му през нощта, посочват медицинските специалисти.

Не закусвате пълноценно

Подбирайте разумно закуската си. Тестени изделия с много захар и подсладените зърнени закуски може да ви дадат временното усещане за енергичност, но почти е сигурно, че още преди обяд ще се почувствате изморени. Добрата закуска трябва не само да е засищаща, но и богата на полезни мазнини, протеин и фибри. Един омлет със зехтин, зеленчуци и пълнозърнеста филийка с фъстъчено масло е чудесно сутрешно решение за добро настроение през деня.

Инерция на съня

Това не е някакво опасно здравословно състояние. Причината да се чувствате уморени сутрин може би е част от вашия естествен процес на събуждане. Периодът между отварянето на очите и момента, в който започваме да усещаме прилив на енергия се нарича инерция на съня. Това може да отнеме от 15 минути до един час, а в някои случаи и два часа. Едва тогава човек започва да функционира нормално, поясняват специалистите. Не се ядосвайте, ако по време на този период се чувствате тромави и бавни – просто тялото има нужда да се събуди по своя начин.

Каквото и да правите през деня, постарайте се преди лягане да сте спокойни и отпочинали. Не пийте кафе след 15:00 часа и ограничете използването на светещи екрани преди лягане. Стаята за сън трябва да е достатъчно тъмна и тиха и да не е твърде топла.