frida.bg

Обикновен картоф или сладък картоф – кой е по-полезният?

Картофите са един от най-популярните дарове на природата, благодарение на които са оцелели много народи из целия свят. Но в последното столетие на картофите беше лепнат етикет на по-малко предпочитана храна за любителите на здравословното хранене. И това погрешно схващане се дължи на популяризирането на пържените картофки във фастфууд индустрията. Истината е, че приготвени по правилния начин, картофите се превръщат в чудесна здравословна част от всяко меню.

На пазара се предлагат различни сортове картофи, намиращи специално приложение е готварските рецепти. Едни стават за яхния, други за картофено пюре. Картофите са пълни с полезни фибри и по съдържание на веществото калий дори превъзхождат бананите.

Но каква е разликата между обикновените бели картофи и сладките картофи? Въпреки своите сходства и различия и двата вида картофи са добре дошли на трапезата ни.

Обикновените бели картофи и сладките им събратя са грудки с някои различаващи ги особености. Те произхождат от Централна и Южна Америка, но днес се произвеждат в много части на света.

Външният вид на белите и сладките картофи се различава. Обелките им може би са сходни – кафяви и дебели отвън, но под тях се крият особените различия помежду им. Сладките картофи са оцветени в червеникаво-оранжеви цветове, но се срещат и лилави, червени и дори жълти сладки картофи. Обикновените картофи са или бели, или жълти отвътре.

Хранителни качества

Много от показателите на хранителните стойности на сладките и на белите картофи са сходни. И за двата вида картофи на 100 грама продукт съдържанието на калории е около 90, около 2 грама протеини и 21 грама въглехидрати.

Най-голямата разлика между обикновения и сладкия картоф

Когато говорим за витамини и минерали, различията между тези богати на скорбяла грудки започва да проличава. Витамин А е именно веществото, което дава преднина на сладкия пред обикновения картоф. Сладките картофи съдържат 107% от необходимия дневен прием на Витамин А, докато обикновените бели картофи могат да се похвалят с едва 0,1%.

Но играта за обикновения бял картоф не приключва тук. От необходимия дневен прием на калий той съдържа 17%, докато сладкият картоф – едва 10%.

Гликемичен индекс (GI) на храните е система, която показва как храните влияят върху нивата на кръвната захар.  Храни с GI 70 или по-висок водят до бързо увеличаване на кръвната захар. Гликемичният индекс на обикновения картоф е 111, докато на сладкия е между 44-94. Затова, хората, страдащи от диабет не бива да се подвеждат по наименованието, защото за тях се препоръчва консумацията на сладък картоф вместо на обикновен бял/жълт картоф.

Готвенето на картофите променя гликемичния индекс

Избягването на обикновени картофи поради гликемичния индекс не е достатъчно за спазване на здравословен режим. Необходимо е да внимавате за методите на приготвянето им.

Методите на готвене променят гликемичните свойства на картофите. Печен сладък картоф има по-висок гликемичен индекс, отколкото варен бял картоф, тъй като по време на печене скорбялата се подлага на процес на желиране.

Бета каротинът – най-голямата разлика между обикновения и сладкия картоф

Една от най-съществените разлики между двата вида картофи са нивата на бета каротина в съдържанието им. Бета каротинът е каротин, който придава на зеленчуците красивия оранжев цвят, който е индикация за наличието на много Витамин А. Както вече знаем, сладкият картоф привлича вниманието с наситената оранжева краска на своята вътрешност.

Само защото сладките картофи съдържат повече бета каротин, не означава, че трябва да пренебрегнем обикновените бели картофи. Обикновеният картоф също съдържа фибри, Витамин С и антиоксиданти и най-вече повече калий.

Най-хубавото е, че можем да се насладим на разнообразието от различни картофи и именно това ги прави толкова чудесна и засищаща храна.

Ако имате нужда от повече прием на Витамин А и бета каротин, тогава хапвайте сладки картофи. Но ако във вашия организъм липсва калий, време е за любимия бял картоф. И не забравяйте да ги подлагате на правилната термична обработка в зависимост от резултата, който търсите: печените или пържените картофи вдигат нивото на кръвната захар, а варените го свалят.